דילוג לתוכן העיקרי

גביית משכון

שאלה

א. מה צריך לעשות לפני שמוכרים את המשכון? האם צריך להודיע ללווה, לתת לו זמן (מעבר לזמן שנקבע מראש) להחזיר את ההלוואה? האם צריך ללכת לבית דין? (פניה לבית דין תהיה מאד יקרה עבורי - רק הנסיעות והפסד יום עבודה יעלו מאות שקלים).
ב. כשמוכרים תכשיטים לצורף, הוא נותן תמורתם רק חצי משוויים, כלומר אם אמכור את המשכון אקבל רק 500 ש"ח. האם מותר לי לגבות עוד 200 ש"ח מהלווה, או להיפך, אני צריך להחזיר לו 300 ש"ח?
ג. מה יהיה הדין אם לא אמכור את התכשיטים אלא אשתמש בהם לעצמי או אתן אותם במתנה - האם אוכל לגבות עוד 200 ש"ח מהלווה, או שאצטרך להחזיר לו 300 ש"ח?

תשובה

א. צריך לפנות לבי"ד, ואלה יזמינו את הלווה, שמא יש לו טענה אם הלווה בעיר, שו"ע, חו"מ, עג, יב. ואם אין הלווה בעיר, בי"ד משיאין עצה למלווה שימכור את המשכון בפני עדים, כדי שידע הלווה בכמה נמכר.
ב. המכירה נעשית בבי"ד של שלושה הדיוטות שבקיאים בשומה, וישומו כמה הוא נמכר בשוק. וימכרנו, הלווה, באותה שומא שיתנו לו רשות למכור, הבקיאים בשומא. שו"ע, חו"מ, עג, טו.
ג. המוכר משכון שבידו על פי שלושה הדיוטות בקיאין בשומא, אינו רשאי ללקחו לעצמו, ואם מוכרו עפ"י בי"ד מומחים, יש מי שאומר שרשאי ללקחו לעצמו, שו"ע, שם, טז.