דילוג לתוכן העיקרי

תמ"א 38 - כפיית הסכמה

שאלה

כבוד הרב שלום, בבית משותף קיים רוב לתמ"א 38 חיזוק הבנין מפני רעידת אדמה + ממ"ד + שיפוץ של הבנין דבר שמלבד הערך הבטיחותי גם מעלה משמעותית את ערך הדירות. (ללא השקעה מצד הדיירים) יש שכן אחד שמתנגד שכן בעקבות הבניה יחסם האויר לחלון אחד בדירתו והשמש לה היה מורגל לא תאיר בדירתו. מאידך הוא יקבל תוספת של 2 חדרים והקבלן אף הציעה לו להרחיב את החלונות בדירתו שתשאר מוארת (אך לא כמו קודם) האם השכנים יכולים לכוף אותו שכן מתוך 14 שכנים הוא המתנגד היחיד כאשר לחלק מהשכנים זה הפסד ממוני ממש (מתכננים לעשות תוספת בניה שעכשיו יצטרכו לשלם או הטבת מעלית חינם לקומות הגבוהות בבנין) ולאחרים זה מניעת רווח של תוספות הבניה (מוערך בלפחות הפסד של 300,000 ש"ח לשכן בשווי הדירה. יש לציין שע"פ החוק מספיק רוב של 66% לכפות שכן להשתתף בתמ"א 38 אך מה דעת ההלכה במקרה הנ"ל? אודה לתשובת הרב,

תשובה

1. בדיני ממונות יש חובה לשמוע את שני הצדדים, כשהם זה מול זה, כדי שהאמת העובדתית תתברר, ועל אותה אמת עובדתית, יינתן הפס"ד.
2. בהנחה שהפרטים שכתבת הם מוסכמים גם על השכן המתנגד, הרי שאם מבחינת החוק יש חובה לעשות זאת, בגלל רעידות אדמה, ואם לפי החוק די בהסכמת 66% של הדברים, ההלכה תסמוך ידיה על כך.
3. אם כדריך מדובר, שהדיירים אינם צריכים להשקיע, כלומר, אין הדיירים צריכים להוציא כספים מכיסם, לצורך פרויקט זה, הרי נותר רק לבדוק אם יש לדייר זה או אחר נזקים מהותיים, פגיעה באוויר ובאור, הוא נזק מהותי. אולם אם נק זה ניתן למנוע ע"י הרחבת החלונות, ואם השכן מקבל תוספת שני חדרים, נראה על פניה דברים, שאין מקום להתנגדותו של השכן.