דילוג לתוכן העיקרי

ההפלות בהלכה (כולל פרשת העוברים)

שאלה

1. מדוע יש הבדל בין יהודי שהרג עובר, שאינו נענש בבי"ד, לעומת גוי שהרג עובר חייב מיתה? 

2. יש פוסקים המתירים שבמקרה שיש חשש שהעובר יהיה חולה, להתיר הפלה. מה דעת מו"ר? ואיזה מחלות המתירות דבר כזה. האם בכל מקרה לא מדובר רק במחלה, אלא בעיקר גם בהורים, לדוגמא, יש אנשים שהם בעלי כח נפשי עצום לגדל ילד חולה בתסמונות מסויימות, ויש כאלו שיכולים להידרדר נפשית בשל כך. 

3. רפורמת ההפלות של שר הבריאות הורוביץ אושרה, ואחת הטענות של השר היתה: ״הזכות על גופה של אישה, היא של האישה בלבד. המהלך של בית המשפט העליון בארה"ב לשלול את הזכות מאישה על גופה הוא מהלך חשוך, דיכוי האישה והחזרת מנהיגת העולם החופשי והליברלי מאה שנים לאחור. אנחנו במקום אחר, ואנחנו עושים היום צעדים גדולים בכיוון הנכון...  כשקוראים את הנהלים המיושנים האלו ברור שנכתבו על פי תפיסה שוביניסטית, לפיה אי אפשר לסמוך על שיקול דעתה של האישה. הרפורמה שאישרנו היום תייצר הליך פשוט יותר, מכבד יותר, מתקדם יותר ותחזק את הזכות של אישה על גופה. זכות אדם יסודית״.
השר הורוביץ הוסיף: "הבחירה אם לבצע הפלה חייבת להיות בידי האישה. זו עמדתי הפשוטה וזה העיקרון שמוביל אותי... אלו שינויים חשובים שנועדו לאפשר חופש מירבי לנשים, ולחזק את כבודן זכותן על גופן. הגיע הזמן להתקדם למאה ה-21.
מה דעת ההלכה בנושא זה שזכות האשה על גופה? הרי סוף כל סוף היא צריכה לשאת את ההריון במשך 9 חודשים, וזה כרוך בתופעות שלא נוחות לה וכיו"ב.

4. האם מותר לבצע בדיקות בהריון ואז ניתן למצוא פגמים שיאלצו לבצע הפלה, או להשליך יהבנו על ה' ולחכות עד אחרי הלידה?

5. במקרה שיש זוג עם בעיות שנאסר על האשה להיכנס להריון וליטול אמצעים מפאת מחלות שונות, האם עדיף להם להסתכן בהפלה עקב סכנה לאישה, או שעדיף לשמש בדרך איברים?

6. האם מותר להפיל כאשר ההריון הוא כתוצאה מחטא חמור כגון אשת איש או גילוי עריות? 

7. האם מותר להפיל כאשר ההריון הוא כתוצאה מאונס?

8. האם במקרה שהותר לבצע הפלה, יש הבדל בין הפלה על ידי כדורים לבין הפלה בידיים על ידי ניתוח (גרידה)?

9. האם לאשה מותר לקחת כדור שגורם במידה וניטל עד שלושה ימים לאחר תשמיש לאי התפתחות של ביצית גם אם הופרתה? האם יש מקרים בהם יהיה אסור ליטול כדור כזה?

10. לעתים קורה שההריון גורם להחרפת מחלה אצל האשה שאינה מסכנת את חייה, אבל גורמת לה סבל נורא. ומקרה כזה לדעת הציץ אליעזר (ח"ט נא, ג), מותר לה להפיל. ואילו לדעת הרב פיינשטיין אסור לה להפיל. מה דעת הרב במקרה כזה?

11. בעבר התפרסם על מזכירה שהדליפה פרטים על נשים שהולכות לעבור הפלות, לעמותה שתשכנע אותן לא לעבור הפלה, כמובן בתקשורת המקרה הוצג בזעזוע ועבירה חמורה על החוק, השאלה היא מנקודת מבט מוסרית/ הלכתית האם זה נכון להדליף פרטים אישיים של מישהו כדי לנסות למנוע הפלה שהיא איסור הלכתי?

12. מה דעת ההלכה במקרה שנדון בימים אלה, אודות זוג שעברו טיפולי הפריה בבית חולים אסותא, אך החזירו לאשה ביצית מופרית שאינה שלה, ונכון לעכשיו גם לא ידוע של מי העובר המפתח ברחמה? מה דין העובר והאם  שכן מטענו הגנטי אינו של אמו שנקראת "פונדקאית" המשמשת לו אכסניה, ובעלה שהוא כלל לא האב? אם המקרה היה מגיע להכרעת מו"ר, מה היה דן?

13. חז"ל ציינו שעד 40 יום העובר כמיא בעלמא, וכך פסק רבנו. ולפיכך יש פוסקים רבים שמתירים הפלה בתקופה זו. השאלה היא איך יודעים, כי רבנו כתב "הפילה ביום ארבעים ואחד מאחר התשמיש הרי זו ספק יולדת", והרי היום נוהגים הרופאים למנות מתאריך וסת אחרון, ומצד השני האשה לא יכולה לדעת בדיוק מתי התעברה אם שימשו מספר ימים ברצף על מנת שיקלט הריון. 

14. האם מותר לאשה מבוגרת להיכנס להריון, ומכיון שיודעת שבגילה ייתכנו מומים בעובר, לבצע בדיקות לפני 40 ימים ובמקרה הצורך לבצע הפלה לכתחילה?

15. מה הדין בטומאת לידה לפי רבנו, במידה ועברו 40 יום, אך לא ראתה ריקום איברים? ומה הדין לעניין פדיון הבן? והאם אנו בקיאים בימינו לידע מהו ריקום איברים?

16. האם מותר לאשה נשואה לבצע הפלה במידה ונכנסה להיריון ממי שאינו בעלה כדי שלא יוולד ילד ממזר?

17. האם מותר לאישה רווקה שאינה נשואה לבצע הפלה?
18. באיזה פגם של עובר יהיה מותר לבצע הפלה?
 

 

תשובה

1 כי היהודי מצווה בתרי"ג מצוות, שמקדשות אותו בחייו, והגוי רק בשבע מצוות, ולכן התורה החמירה כלפי הגוי בעונשים, ובשיעורים שהוא נענש גם בפחות מן השיעור.
2 לפי רבנו, אסור, יש דעות מיקילות, כגודל הצער העתידי של האם של הוולד ניתן לסמוך על המיקלים.
3 אין האדם בעלים על גופו, לא האיש ולא האישה, אלא חיינו הם פיקדון בידינו, ועלינו חובת שמירה עליהם. ולגבי ההפלה, אין העובר של האישה בלבד אלא גם של האבא, ובעיקר של האבא, ולכן לא נכון לקבוע שרק דעת האישה רלבנטית.
4 והבטוח בה' חסד יסובבנו. אך אין איסור לאלו שמעוניינים לדעת בטרם עת בתנאי שיתנהלו מכאן ואילך רק לפי ההלכה.
5 יש אמצעי מניעה שמותרים לפי ההלכה, לצורך זה יש להסתייע במכון פועה.
6 לפי רבנו – אסור. אך יש דעה מקילה, ואם לא ישמעו לנו, יש להפנותה לפוסק מן הפוסקים המתירים.
7 כנ"ל.
8 ע"י כדורים יש מקום להקל יותר.
9 יש להסתייע בעניין זה במכון פועה. הם מומחים לייעץ את הדרכים היותר הלכתיות.
10 לפי רבנו – אסור. יש המקילים, אם לא ישמעו לנו, יש להפנות לרבנים שמקילים.
11 לענ"ד מותר, כי הרבה פעמים נשים נוטות לבצע הפלות, בגלל התקשורת ששוטפת את מוחותיהן בעניין זה, ומאחר וב"ה יש ארגונים ומוסדות שמסייעים לאישה בהיריון, שיש לה בעיה בגידול הוולד, בגלל נסיבות שונות, הרי שיש להפנותה לגורמים אלו והם יסייעו בידה ותימנע מעבירה.
12 הוולד של שתיהן. מבחינה הלכתית ייאסר בקרובות שתיהן, וייחוסו ייקבע על פי בעל הזרע.
13 לפי רבנו, 40 יום מאחר התשמיש.
14 לפי רבנו, לא. אך יש דעות מקילות, ואם לא שמעה לנו, יש להפנות לרב מיקל.
15 מאחר 40 יום היא ספק יולדת, כי בהפלה הרבה פעמים לא ניתן לעמוד על ריקום איברים, כי הוא מרוטש.

16. יש דעה מקילה בעניין זה. לפי רבנו - אסור.

17. לא. יש דרכים לגדל את הוולד, מבלי שהאם תיפגע, בשמה, וכיו"ב, אומנות, אימוץ וכיו"ב.

18. מחלות קשות וקטלניות.