מהו זמן "מנחה גדולה" ומהו זמן "מנחה קטנה" ועל שום מה נקראו בשמות אלו?
איזה תפילה מהן בסדר חשיבות יותר מהשניה או מי מהן לכתחילה והשניה בדיעבד?
האם תפילה בציבור בתפילת "מנחה גדולה" גורמת לשדרוגה ביחס ל"מנחה קטנה"?
מאת: [שם המשיב] תאריך: [תאריך] נושא: דיון בהעדפת מנחה גדולה במניין על פני מנחה קטנה ביחיד
מסמך זה מסכם את עיקרי הדברים והרעיונות המרכזיים שעולים מתוך קטע השמע "111123hy.mp3", העוסק בשאלה ההלכתית האם עדיף להתפלל מנחה גדולה במניין או מנחה קטנה ביחיד. הדיון כולל הסברים על זמני מנחה, מעמדן ההלכתי השונה והכרעת פוסקים בנושא.
נקודות מרכזיות:
- הגדרת זמני מנחה:
- מנחה גדולה: מתחילה משש שעות ומחצה לאחר חצות היום ("מחצות היום פלוס"). זמן זה מקביל לשעה בה יכלו להקריב את קורבן התמיד של בין הערביים במקדש בשעת הצורך (עומס קורבנות).
- מנחה קטנה: מתחילה מתשע שעות ומחצה לאחר חצות היום ("כשעתיים וחצי לפני השקיעה"). זמן זה נחשב לזמן האידיאלי והרגיל להקרבת קורבן התמיד של בין הערביים.
- ההבדל בשם ("גדולה" ו"קטנה") נובע מלשון סגי נהור, כאשר הזמן המוקדם יותר (מנחה גדולה) נקרא כך למרות שהוא פחות נעלה מהזמן המאוחר יותר (מנחה קטנה), שהוא הזמן המועדף וה"קטן" יחסית לטווח הזמן האפשרי. הדובר מביא אנלוגיה ל"קידוש הגדול" ביום השבת, שהוא למעשה ברכת הגפן בלבד.
- מעמדן ההלכתי של מנחה גדולה ומנחה קטנה:
- על פי רבנו (הרמב"ם) והשולחן ערוך (מרן), זמן מנחה קטנה הוא הזמן העיקרי והמועדף לתפילת מנחה, כיוון שהוא כנגד זמן הקרבת התמיד ברוב ימות השנה.
- מנחה גדולה נחשבת לזמן בדיעבד או לשעת דוחק. "מי שהתפלל תפילת המנחה לאחר שש שעות במעצה ולמעלה יצא ועיקר זמנה מתשע שעות במחצה ולמעלה עד הלילה". מדברי מרן עולה כי לכתחילה יש להתפלל מנחה קטנה, ורק בשעת הצורך ניתן להתפלל מנחה גדולה.
- ישנם גאונים שסברו שאין להתפלל מנחה גדולה ברשות אלא רק אם לא ניתן להתפלל מנחה קטנה בזמנה.
- שאלת העדיפות בין מנחה גדולה במניין למנחה קטנה ביחיד:
- רבי דניאל שרעבי שאל: "מה עדיף על מה? האם להתפלל מנחה גדולה במניין או מנחה קטנה יחיד בלא מניין?".
- על אף שמבחינת הזמן, מנחה קטנה עדיפה ("ראשונה במלכות"), עולה השאלה האם עדיפות התפילה בציבור (מניין) גוברת על עדיפות הזמן.
- מרן הרב עובדיה יוסף דן בשאלה זו ב"יחוה דעת" (סימן יט) ומביא דעות שונות. יש הסוברים שעדיף להתפלל מנחה קטנה ביחיד כיוון שזהו הזמן המועדף, ותפילת מנחה היא ממילא בדיעבד.
- אולם, בסופו של דבר, המסקנה אליה מגיע הדובר, בהסתמך על פסיקתו של הרב עובדיה יוסף, היא ש"מנחה גדולה בציבור עדיפה ממנחה קטנה ביחיד וכן ראוי להורות". הנימוק לכך הוא שאם אילוץ לצאת לדרך נחשב לשעת דוחק המתירה תפילת מנחה גדולה, הרי שאף "עובדן התפילה בציבור" יכול להיחשב כשעת דוחק, למרות שתפילה בציבור היא מדברי סופרים. "אם אין מניין במנחה קטנה ויש מיני מנחה גדולה שעדיף יותר להתפלל מנחה גדולה מאשר להתפלל יחיד במנחה במנחה קטנה".
- מנהגי תימן והקפדה על זמנים:
- בתימן נהגו לערוך את סעודת המצווה של החופה ביום לאחר הקידושין, שהיו נערכים בלילה.
- הייתה הקפדה שסעודת המצווה לא תעבור את השעה 11:30 כדי שלא להגיע למצב בו יצטרכו לסעוד לפני מנחה גדולה, דבר שנחשב ל"שלא יאכל אדם קודם תפילתו".
- מנהג זה מלמד על ההקפדה שלא לאכול סעודה קבועה לפני תפילת מנחה גדולה, במיוחד בציבור.
- יחס לפסיקת הזוהר:
- הזוהר רואה במנחה גדולה את הלכתחילה.
- אולם, כאשר דברי הזוהר סותרים את דברי הרמב"ם והשולחן ערוך, ההוראה היא לפסוק על פי גדולי הפוסקים ולא על פי הזוהר. "מקום שהזוהר מתנגש עם גדולי הפוסקים הוא קובע לאמור שיש ללכת אחרי גדולי הפוסקים ולא אחרי הזוהר רבי ב".
סיכום:
הדיון בקטע השמע מציג את המורכבות ההלכתית בשאלת העדפת זמני תפילת מנחה מול מעלת התפילה בציבור. על אף שמבחינה עקרונית מנחה קטנה היא הזמן המועדף, המסקנה הנוטה היא כי במצב בו אין מניין במנחה קטנה אך יש מניין במנחה גדולה, עדיף להתפלל מנחה גדולה בציבור, מכיוון שאובדן התפילה בציבור נחשב לשעת דוחק. הקטע גם מדגיש את החשיבות של מנהגי אבות ואת סדר העדיפויות ההלכתי בפסיקה כאשר ישנן דעות שונות בין מקורות תורניים
Full text
תכנים לקריאה נוספת
3 שאלות
שלום רב לכבוד הרב.
ברצוני לשאול את הרב כמה שאלות.
1) אני בחור ישיבה שמתפלל במניין אשכנזי, האם עליי להתפלל בדברים שכל אחד אומר בעצמו בשקט, בהברה תימנית?, כמו כן כאשר מעלים אותי לתורה באיזה הברה לברך?
2) בישיבתי אנו לומדים לערך 4 שעות גמרא כל יום, האם ראוי שבזמני הפנוי בהפסקות אלמד גם גמרא, או ספרי הלכה ומוסר? והאם בתימן היו לומדים שילוש יומיומי?
תפילה במניין אחר
שלום רב!
מה עלי לעשות כשאני מתפלל במניין אחר וישנם קטעים שהם מוסיפים ושבנוסח שלי אין ולהיפך?
מס' שאלות בנושא תפילה
שלום רב!
יש לי מספר שאלות בנושא תפילה שאני לא מצליח לקבל תשובה לגביהן מאף אחד...
א. מדוע (לפחות כך נוהגים אצלנו) לא אומרים במוסף "כתר" ואומרים קשודה רגילה?
ב. בתפילת שמונה עשרה - אצלנו נוהגים תפילה אחת בקול רם. השאלה שלי היא כיצד אני אמור לנהוג במהלך התפילה? האם לומר אמן לאחר כל ברכה או להתפלל יחד עם הש"ץ. בעבר שמעתי אין זה תקין לומר אמן לאחר ברכות שאתה מברך והרי ישנן ברכות (3 הראשונות, מודים) שאחריהן כולם אומרים אמן.
ג. מאיפה לקוח נוסח הסידורים הבלדים? האם יש איזשהו מקור של הרמב"ם בו הוא נותן את נוסח התפילה עפ"י דעתו?
בתודה!
מניין
מהו שיוצא כהן לנטילת ידיים בזמן חזרת הש"צ כשהציבור עשרה בדיוק?הרי נשארים תשעה בזמן ברכות התפילה בחזרה ואין מדובר במצב דחוק לכתחילה כגון שחייב לצאת אחד מהמניין לעבודה או לעניינים דחופים?
עלות השחר
שלום לכבוד הרב.
בימים אלו עולות המחלוקות לגבי זמני תפילת הבוקר בשבוע. מהם זמני עלות השחר.? האם מותר להתפלל מוקדם.? האם תפילתינו היא תפילת לילה.? אנחנו מתפללים תפילת שחרית בשעה 5:00 המהולל. באתר תימנידור יש התייחסות לגבי שעות זמניות. (120,90,70) מהם השעות הנכונות. האם כולם יכולים להתפלל לפי שעות 120 דקות זמניות או כולנו מחוייבים ל 70 דקות זמניות. האם רק אנוסים יכולים או שגם כאלה שלא אנוסים יכולים להתפלל עמנו. נא פתור לנו סוגייה זו שהיא חשובה מאוד עבורינו. הורינו היו מתפללים כל הזמן בשעה 5:00 בבוקר מיום הקמתה. אנחנו בית כנסת קטנה ומצומצמת שמתפללים בנוסח בלדי. ברכה והצלחה לכבוד הרב.
בריך שמיה
לכבוד הרב שלום ישנם מיעוט שאינם אומרים בריך שמיה מה הסיבה? והאם אותו מיעוט הינו דרדעים? ואם הם לא דרדעים על מה הם מסתמכים שלא להגיד בריך שמיה?
תפילת תשלומין
שלום למו"ר, אם שכחתי להתפלל תפילת מנחה ביום שישי, עלי להתפלל תשלומין בערבית. האם אתפלל שתיים של שבת? או שמא אחת של שבת ואחת של חול?