מורה נבוכים ראיון בעיתון בראש אחר עם הרב יוסף קאפח
"על קירות חדרו של הרב קאפח, בשכונת נחלאות בירושלים, לא תלויה ולו גם תעודת מהוקרה אחת משלל התעודות שבהן התכבד במהלך 82 שנותיו. הוא שומר אותן במעטפות המקוריות מפני שאין מקום [הרבה ספרים יש בחדר] וגם כדי שלא להמיט גאווה על איש צנוע כמותו. הרב יוסף קאפח, בעל פרס ישראל, נחשב לרמב״מיסט המובהק ביותר בדורנו. מגיל תשע ועד עצם היום הזה הוא שוקד על גאולת כתבי הרמב״ם, רס"ג וחכמי תימן. בעבר דחה שלוש פעמים להיות רב ראשי וזאת כדי שיוכל להתמסר למפעלו. הוא יושב יחף, אוהב שקט, לא משתמש באמצעים מודרניים ואפילו כותב בעט. רציונליסט מובהק, חביב וצנוע, ואישיות מרתקת וכובשת. איפה אפשר למצוא רב אשר יהיה ניתן לדבר איתו על אריסטו, סוקרטס, עישון, נשים, הרמב״ם ובית״ר ירושלים?״
להורדת קובץ המקור בפורמט PDF לחצו כאן
מורה נבוכים
יגאל כוכבי וגלית חמרי מראיינים את הרב יוסף קאפח
מדוע החלטת לתרגם שוב את כתבי הרמב״ם ולמה אותו ולא אחרי?
כל התרגומים שתורגמו בזמנו של הרמב״ם הם משובשים וגם מאחרי תקופתו. לא הבינו את הערבית שלו. היא לא היתה מדוברת. השפה שלהם קשה ולא מדוייקת ומשום כך החלטתי לתרגם את ספריו של הרמב״ם. תרגמתי גם ספרים של רס״ג והרב בן פקודה (חובת הלבבות) אולם את הרמב״ם תרגמתי יותר משום שהוא נחשב בעיני כערך מוסף, הוא לא רק עסק בתורה אלא גם במדעים ובפסיכולוגיה והוא היה רציונליסט מובהק.
אפשר להיות בן אדם דתי בלא השכלה כללית?
אי אפשר להיות דתי בלי השכלה כללית, כך גם אומר הרמב״ם. אי אפשר לקרוא שמע ישראל ה׳ אחד בלי לדעת את ה״אחד״ ולצורך זה יש צורך בלדעת הרבה מדעים. אני סבור שהתורה מחייבת ללמוד מדעים מובילים. זה דומה למה שאריסטו אמר ״דע את עצמך״.
האם בתימן התעסקו במתימטיקה ובאסטרונומיה?
בוודאי שהתעסקו. (כאן הוא קם ומראה לנו ספרים עתיקים שנכתבו בתימן בנושאים אלה וגם במתימתיקה).
שלוש פעמים הציעו לך להיות רב ראשי ולא רצית. מדוע?
זה לא בשבילי. אני לא שייך לעולם הזה של הרבנות, העסקנות והפוליטיקה. נכון הייתי דיין בבית הדין הרבני הגדול אולם זה משהו אחר.
הכנסת שואבת מאת כוחה מהריבק החילוני ואילו הדתיים שואבים את כוחם מהריבק האלוהי. האם זה מכובד שרבנים ואנשי דת עושים פוליטיקה בכנסת החילונית?
אי אפשר לומר שמי שרוצה להיות ראש עיר או חבר כנסת צריך שיהיה קשור לתורה. איני רואה כניסה לפוליטיקה ניגוד לתורה. זה שני עניינים שונים. אנשים שיוצרים חוקים כמו בכנסת דומים לתרנגולת שמטילה ביצה ואוכלת אותה.
הרמב״ם אומר על תופעת המקובלים (הרב כדורי) והקמיעות שיש בהן עבודה זרה. מה דעתך?
קמיעות וסגולות לא קשורות ליהדות וגם ברכות של רבנים לא קשורות משום שאי אפשר לדעת האם טובה הברכה הנאמרת. הרב כדורי והקמיעות לא באים מהיהדות, זה משהו ששייך למדע הפרטי שלו. דרגות רוח והנבואה הם שקיימים. רק כהן יכול לדבר עם רוח הקודש, האורים והתומים הם העצמים הדוממים.
האם אפשר למצוא סינתיה בין הדתיים וחילוניים?
יש מכנה משותף בין חילונים לדתיים כמו השאלה "מי יטאטא את הרחוב"? וזאת משום שלא מתמקדים בדברים השכליים אלא בדימיונות. המכנה המשותף שכולנו בני אדם וצריכים רק את הדברים הגשמיים ההכרחיים.
האם אתה בעד חשיבה עצמאית על פי המקורות או לשאול את הרב על כל נושא ואפילו בנושא מדיני או משפחתי?
אני לא בעד לשאול את הרב, וזה גם תלוי מי הרב ומהם כישוריו. יש רבנים העוסקים במדיניות כמו הרב עובדיה יוסף לדוגמא. השאלה לא אם הרב עוסק בתורה בעיקר אלא גם אם יש לו התמחות נוספת כמו בנושאים מדיניים או משפחתיים.
האם הציבור הדתי צריך להכות על חטא בעקבות העובדה שהרוצח של יצחק רבין ז״ל בא מתוכו?
זה לא מתוכו. המפעיל של הרוצח מתהלך חופשי ורבים יודעים מי זה רביב.
נודע לנו שהיית מקורב לפרופסור לייבוביץ המנוח שהיה גם הוא רמבי״סט. האם הוא הבין את הרמב״ם היטב?
אכן לייבוביץ הבין את הרמב״ם היטב ויתכן ולו הייתה פרשנות אחרת משלו.
מה האמת בפרשת ילדי תימן?
עשו כאן עוול לילדי תימן, אבל אין מה לעשות. עברו 50 שנה. יש להשלים עם המציאות, לא יעזרו כל המלחמות בעניין. זה לא מה שיחזיר את הילדים.
אמרת פעם שבתימן לא היה קיים המושג "ציונות" כמונח לתנועה או לקבוצה פנימית מוגדרת. למה את מתכוון?
כולנו ציוניים, כולנו התפללנו לציון, כל אנשי הפזורה היהודית בכל רחבי תימן היו שם כזמניים, ראו את עצמם כבמלון אורחים, אף שזה נמשך אלפים שנה. כל קבוצה או יחידים שעלו לישראל במשך הדורות לא היו חריגים מן הכיוון הכללי. היה צריך להיות חסיד או מתנגד למוסכמות, כדי לעלות לישראל. בתימן לא היה צורך בכך. העלייה הטבעית נמשכה באופן טבעי ורגיל, כי הרי כולם מועמדים לכך. כל אחד רק מצפה לשעת כושר לסילוק המעצורים המיוחדים לו.
האם היום יש רוח הקודש?
היום אין רוח הקודש, אין לנו כלים ומכשירים מדעיים לכך. יש היום רק אנשים דמיוניים. היום אין "אדם" שיודע מה העתיד, יש רק נטיות וניסיונות לדעת או דברים שהם בערך - לא במדוייק. היום קיים רק כוח התפילה על מנת להגיע אל אלוהים.
לכל אחד יש אלוהים משלו?
אין דבר כזה. יש אלוהים אחד. מה שכן יש, תחושות שונות, יש מושגים שונים ברמה של האינטרפרטציות והאמוציות. החרדים שאומרים לא לשאול שאלות, טועים הם בגישתם.
מה הפירוש שלך למושגים הבאים: אהבה ,שלום, פוליטיקה, בנימין נתניהו, יוסי שריד ובית״ר ירושלים?
אהבה - תקראו את הספר ״מדע האהבה״... שלום - אין לי דעה. (כאן הוא מחייך חיוך רחב) פוליטיקה - תעזבו אותי מזה. לא מתעסק עם הדבר הזה ורק מהשמועות יודע אני מה נעשה. בנימין נתניהו - לא עוסק בדבר הזה. לא מכיר אותו ולא יודע עליו. יוסי שריד - לא רוצה לעסוק באישים האלה בכלל ולא עם מפלגה מסויימת. הניחו לי, אנא מכם. (כאן גלית לא מוותרת ומנסה בעוז ובמקוריות יתירה להוציא מהרב תשובה יותר ספציפית. לא, היא לא הצליחה) בית״ר ירושלים - זה כדורגל, לא? מה לי ולדברים האלה? מעולם לא שיחקתי כדורגל וכנראה שלא אשחק כבר וזה לא איכפת לי בכלל הנושא הזה.
תודה למר תמיר רצון.