ערב תשעה באב התשפ"ב ליצירה, לחורבן בית ראשון (2443) לחורבן בית שני (1953).
שבת דברים איכה-חזון ט' אב
הכנות לשבת כרגיל ואין נוהגים בשבת זו מנהג אבלות כלל לא בצינעא ולא בפרהסיא (דיני כיבוס ותספורת בשבוע שחל בו ת"ב - אינו נוהג כשצום תשעה באב נדחה ליום ראשון).
פרשת דברים (אין משנים נעימה באמירת איכה אשא לבדי, איכה היתה לזונה), הפטרה איכה (כמובא בדברי רבינו התכאליל לדורותיהם כולל תכלאל מהר"י ונה), ובשאמי נהגו בדורות האחרונים: חזון.
מותר לחזור עם בניו בשבת על הפטרת ת"ב 'אסף אסיפם' ותרגומה על אף הניגון שבה.
מנחה – אומרים צדקתך, ובשאמי: אין אומרים (והנוהגים כמנהג הקדום והתכאליל והרמב"ם א"א בכל השנה).
לא שינו מסדרי הלימוד בשבת.
סעודה שלישית (סעודה מפסקת)
ללא מגבלות דיני סעודה מפסקת. יש לסיימה לפני השקיעה (מודיעין: 7:35, ת"א: 7:34).
החלפת ביגוד ומנעל במיוחד - אסורה לפני צאת השבת משום איסור הכנה משבת לחול, אך הרגיל להחליף בכל שבת - מותר. ומותר להחליף בין השמשות (חזו"ע: מיד אחר השקיעה, מהר"י קאפח: 7:50 בקירוב) כי כל דבר שאסרו חכמים או גזרו משום שבות לא גזרו בין השמשות. ואם מחליף או חולץ כדרכו - מותר.
בליעת כדורי קלי צום, פלא צום וכיו"ב - מותרת (והם בגדר ויטמינים, תוספי תזונה, ודרך הבריאים, שאין בהם גזרת שמא ישחק סממנין, וכן אין בהם איסור הכנה כשם שמותר להרבות באכילה כסעודת שלמה בשעתו בשביל הצום, ובפרט שעכשיו הדבר מרגיעו ונהנה בהם).
(יש אוסרים לבישת בגדים מכובסים בת"ב (מהר"י קאפח ועוד), ויכול להכינם לת"ב בשבת תוך כדי שילבשם וישתמש בהם).
צאת השבת (מודיעין: 8:11, ת"א: 8:13)
מבדיל בתפילה, ונהגו להבדיל על הכוס רק במוצאי צום ת"ב. ואם עדין לא התפלל עליו להבדיל לפני עשיית מלאכות באמירת: "ברוך המבדיל בין קודש לחול" ללא שו"מ ומברך על הנר, ללא בשמים. ואין הבדל בזה בין איש לאשה.
הנזקקים לאכול ולשתות בצום כגון חולים וכיו"ב - חובה עליהם להבדיל על הכוס לפני אכילתם או שתייתם (ואין הבדל על יין או מיץ ענבים (שאינו מפוסטר או מבושל) או חמר מדינה כבירה וכיו"ב), ויכולים להבדיל בשבת לפני השקיעה, וכמובן בלא נר כי עדין לא יצאה שבת (רק עם צאת הכוכבים בפועל יברך על הנר) על אף שהבדילו.
הבריאים שמתענים ששמעו הבדלה מהחולים וכיו"ב - יצאו ידי חובתם ואינם צריכים להבדיל שוב במוצאי תשעה באב.
י"א שיש לחנך את הקטנים לפני שיאכלו שיבדילו, וי"א שהמנהג שלא הבדילו.
לפני ערבית, אין אומרים מתמנה ושיר המעלות כנהוג, אלא מתחיל כסדר ערבית ליל ת"ב. בעמידה: הבדלה באתה חונן, רחם (שאמי: נחם) בברכת תשכון, עננו בשומע תפילה. אחר העמידה ככל מוצ"ש ויהי נעם (ובשאמי: א"א), ואתה קדוש. וא"א למנצח על הגתית ושיר המעלות, אלא קדיש תתקבל (ובשאמי: א"א תתקבל) ועלינו. ונהגו בדורות האחרונים לברך על הנר בביהכ"נ לפני אמירת הקינות ואיכה.
מותר מן הדין להדיח כלים ובפרט אם צריך להם, ויש נוהגים להדיחם רק אחר חצות היום. ומותר בשופי ללבוש כפפות ולהדיחם.
סדר שחרית ומנחה כבכל שנה. ערבית כרגיל.
צאת הצום: מודיעין: 8:00 ת"א: 8:01
מבדיל על הכוס הגפן (או על שכר שהכל) וברכת הבדלה ולא יותר.
כל המתאבל על ירושלים זוכה ורואה בשמחתה שנאמר: "שִׂישׂוּ אִתָּהּ מָשׂוֹשׂ כָּל הַמִּתְאַבְּלִים עָלֶיה".