הישנו קשר בין מועד תחילת התענית, מעלות עמוד השחר, לבין מועד אמירת "עננו" מליל הצום?
האם יש הבדל בין דיני ליל ט' לאב לבין דיני לילותיהן של שאר הצומות בקשר לארועי שמחה?
האם יש בכוחו של "יום טוב" של היחיד לדחות עבורו את תענית הציבור?
תגיות
05/01/09 ט' טבת התשס"ט
הרבנים דנים בשאלת היתר נישואין בליל צום עשרה בטבת. הם מציינים שמקובל להתיר נישואין בלילה, תוך התייחסות למנהגים שונים. הדיון נוגע גם לשאלה האם חתן צריך לצום ביום העשירי בטבת לאחר נישואיו בלילה שלפניו. מסקנתם היא שהחתן צריך לצום, כיוון שצום ציבור גובר על שמחת יחיד.
קובץ שמע - מלא
תמצית ומסקנות ממקורות בנושא נישואין וצום עשירי בטבת
מסמך זה מסכם את הנושא של קיום נישואין בליל עשירי בטבת ובמעמד החתן ביום הצום שלאחר מכן, כפי שעולה מתוך המקורות שהוצגו.
נושא מרכזי: היתר קיום נישואין בליל עשירי בטבת וחובת הצום של החתן ביום שלאחר מכן.
נקודות מרכזיות:
- היתר נישואין בליל עשירי בטבת:
- הרב עובדיה יוסף (שו"ת יביע אומר חלק ו' אבן העזר סימן זן) נשאל על זוג שנקבע להם בטעות תאריך נישואין בעשירי בטבת וביקשו להתחתן בתאריך זה. הרב מציין כי הראשונים האשכנזים (תוספות ואחרים) נהגו לערוך חתונות בעשירי בטבת ביום עצמו, אך נמנעו משתיית יין הקידוש על ידי החתן והמסדר, ונתנו אותו לתינוק.
- הרב עובדיה יוסף מסכם כי "שלכתחילה בוודאי אין לעשות ביום אבל ודאי שאפשר לעשות בליל עשירי בתבת וכן במוצאי עשירי בתבת מיד אחרי השקיעה".
- הרב משה פיינשטיין (שו"ת אגרות משה אורח חיים חלק א' סימן קסח) דן בנושא דומה לגבי ליל שבעה עשר בתמוז ומתיר קיום חופה בלילה. הוא מבסס את דבריו על ההבחנה בין "יום תענית" ל"תענית" עצמה. לדעתו, יום התענית מתחיל בלילה (לגבי אמירת "ענינו"), אך התענית בפועל היא רק מעלות השחר. לכן, אין התענית עצמה מהווה איסור לקיום חופה בלילה.
- הרב פיינשטיין מוסיף כי האיסור לקיים שמחות בחול המועד נובע מ"אין מערבין שמחה בשמחה", אך בצומות, מלבד תשעה באב, אין איסור מיוחד על השמחה עצמה. הוא מדגיש כי חופה עם הוללות אסורה תמיד, אך חופה של "יהודים יראי שמיים כשרים" מותרת בליל צומות.
- הרב פיינשטיין מציין שאם שבעה עשר בתמוז חל בשבת ונדחה ליום ראשון, הוא לא מתיר חופה במוצאי שבת עקב כניסת "ימי בין המצרים" (למנהג האשכנזים והתימנים). אך בעשירי בטבת וצומות אחרים שאינם בימי בין המצרים, אין איסור לקיים חופה וקידושין בלילה או במוצאי הצום.
- חובת הצום של החתן ביום שלאחר הנישואין:
- בברכי יוסף (אורח חיים סימן תקמט סעיף ב') מובא בשם ראשונים ואחרונים (ביניהם המהרי"ח, חייא"ש, בית יהודה, מהר"ש לוי והר"ת) שחתן שאירע אחד מארבעת הצומות (כולל צום גדליה) ביום חופתו - חייב לצום.
- ההסבר לכך הוא ש"היום טוב שלו הוא יום טוב יחיד ועוד שיום התענית זה יום תענית לכלל ישראל".
- עוד מוסבר כי "תענית דרבים דוחה יום טוב של יחיד".
- לפיכך, החתן המתחתן בליל עשירי בטבת חייב לצום ביום עשירי בטבת עצמו, החל מעלות השחר ועד צאת הכוכבים, ככל אדם בריא המחויב בצום.
- יחד עם זאת, מותר לחתן לאכול ולשתות עד עלות השחר, אפילו לאחר שבירך שבע ברכות (אם יש פנים חדשות).
סיכום:
מתוך המקורות עולה כי מותר לכתחילה לקיים נישואין בליל עשירי בטבת, כיוון שהאיסור חל על יום התענית עצמו ולא על הלילה שלפניו. עם זאת, החתן המתחתן בליל זה חייב לצום ביום עשירי בטבת, כיוון שתענית ציבור דוחה את יום טובו הפרטי. מותר לו לאכול ולשתות עד עלות השחר
Question1
האם מותר להתחתן בליל עשרה בטבת?
Answer1
כן, מותר להתחתן בליל עשרה בטבת. הרב עודה יוסף התיר זאת בתשובה לשאלה שהופנתה אליו, בהתבסס על כך שמנהג אשכנזים היה לעשות חתונות בעשרה בטבת. אמנם, את היין של הקידוש נתנו לתינוק לשתות, אך מבחינה עקרונית התירו זאת. גם הרב משה פיינשטיין דן בעניין חופה בליל צום (17 בתמוז) והתיר זאת.
Question2
האם מותר להתחתן במוצאי עשרה בטבת?
Answer2
כן, מותר להתחתן במוצאי עשרה בטבת, מיד לאחר צאת הכוכבים.
Question3
האם מותר להתחתן ביום עשרה בטבת עצמו?
Answer3
לכתחילה לא מומלץ להתחתן ביום עשרה בטבת עצמו, אך הרבנים מציינים שעשו זאת בעבר.
Question4
מה הדין לגבי חתן שמתחתן בליל עשרה בטבת, האם עליו לצום ביום שלמחרת?
Answer4
כן, החתן חייב לצום ביום עשרה בטבת, למרות שיום הנישואין הוא יום טוב שלו. זאת משום שתענית ציבור (עשרה בטבת) דוחה יום טוב של יחיד.
Question5
עד מתי יכול החתן לאכול לפני תחילת הצום?
Answer5
החתן רשאי לאכול עד עלות השחר. לאחר עלות השחר עליו להתחיל לצום.
Question 6
מדוע מותר להתחתן בליל צום, הרי אומרים "ענינו" כבר מן הלילה?
Answer6
אמנם אומרים "ענינו" מן הלילה, אך זה רק לעניין תפילה. הצום עצמו מתחיל רק מעלות השחר. כדי לאסור חופה בלילה, צריך שיהיה איסור מפורש על שמחה, כמו בליל תשעה באב או בימי בין המצרים.
Question 7
האם יש הבדל בין צומות שונים לגבי היתר נישואין?
Answer7
כן. בליל תשעה באב אין להתחתן, מכיוון שהוא נחשב כמו יום כיפור. גם בימי בין המצרים, לפי מנהג אשכנזים, לא מתחתנים. אך בצומות אחרים, כמו עשרה בטבת או צום גדליה, אין איסור להתחתן.
Question 8
האם כל סוג של חופה מותרת בליל צום?
Answer 8
לא. חופה שנעשית עם הוללות אסורה כל השנה. מדובר על חופה צנועה של יהודים יראי שמיים.
קובץ שמע - TXT
090105hy.txt
(7.04 KB)