הרב ד"ר רצון ערוסי, רב העיר קריית אונו ומומחה למשפט עברי, מקיים מזה 21 שנה כנס שנתי שעוסק במשפט עברי לאור סוגיות עכשוויות. השנה הוקדש הכנס לנושאים חברתיים. "המשפט העברי אינו בעד הסדרי אג"ח", קובע הרב ערוסי. "הוא אומר: 'אתה יכול לפרוע את החוב היום עד רמה כזו וכזו? בבקשה. את היתרה תפרע כשתתאושש. כך אנחנו יוצרים מציאות שבעל ההון יוכל לעמוד בה, אבל לא מוותרים על זכותו של הצד השני לקבל את כספו".
המשבר האחרון במערכת הבריאות עורר את הקונפליקט בין זכותו של הפרט מול צורכי הכלל. "המשפט העברי מודע לכך שיש תחומים שמשתנים מזמן לזמן וממקום למקום, ואחד מהם הוא תחום העבודה", אומר הרב ערוסי. "לכן הוא מציג עקרונות של דיני עבודה, אבל משאיר מקום רב להסדרים. לאדם מותר לעזוב את עבודתו - זו זכות בסיסית שמבדילה אותו מעבד. מבחינת המשפט העברי, המתמחים שהסתובבו עם שלטי 'עובד בכפייה' צודקים עקרונית, אבל הבעיה כאן אחרת: ראשית, ההתפטרות היא קולקטיבית ולכן חשודה מראש כחלק ממאבק מקצועי. שנית, המשפט העברי מבקש לבדוק אם העבודה הזאת היא לצרכים חיוניים או לצרכים ערכיים. כשמדובר בצורך קריטי אפשר לכפות אותה, אם כי לא לזמן ארוך ובד בבד לקיים בוררות חובה. במקרה הזה פועל כלל נוסף, שקובע שרופא שנתקל באדם חולה חייב להושיט לו עזרה - 'לא תעמוד על דם רעך', נאמר".
מאבקי שכר של בעלי מקצועות מאוגדים אינם המצאה של ההסתדרות, והם מוכרים היטב במסורת היהודית. "גם בתקופת המקדש היו עובדים שנאבקו על העלאת שכרם", מספר הרב ערוסי. "היו אלה יצרני הקטורת והאומנים שהכינו את לחם הפנים, לחם ייחודי שנדרשה מומחיות להכינו. לימים הם שבתו ודרשו שכר גבוה יותר. הנהלת המקדש לא נכנעה והביאה אומנים מתחרים מאלכסנדריה, אבל אלה לא הצליחו לבצע את המשימות באותה המיומנות. ההנהלה נכנעה והעניקה לאומנים היהודים את השכר שביקשו. אין להקיש מכך לגבי המתמחים: במקרה של עובדי המקדש לא היתה זו הוצאה כספית גדולה, ובתוספת השכר היה גם אלמנט של האדרת המקדש".
סיפור אחר מאותה התקופה מספק דוגמה לחרם צרכנים ולפיקוח מחירים על ידי התערבות רגולטורית. "בימי המקדש היה צריך להעלות קורבנות כדי לכפר על חטאים. היו קורבנות 'עממיים' יותר, במחירים נמוכים, אבל גם אלה היו יקרים מדי עבור העניים, שביקשו ממוכרי הקורבנות להוריד את המחיר. אחד מחכמי ישראל אמר למוכרים: 'אם תאזנו את המחירים ותבואו לקראת הציבור לא אשנה דבר. אם לא, אתן הוראה שתאפשר לצאת ידי חובה בקורבן זול יותר'. לבסוף הם הורידו את המחירים. ללמדנו שהמסורת אינה סוציאליסטית או קפיטליסטית, אך תומכת בהתערבות כשמדובר במצרכי בסיס. היא תמיד מאוזנת ורב-ממדית".