מצוות ישיבה ושינה בסוכה אם ירדו גשמים
נושא השיעור: הישיבה בסוכה והלינה, אם ירדו גשמים מקורות: משנה, סוכה, ב, ח גמרא, סוכה, כח, ב, ואילך רבינו, הל' סוכה
ירידת גשמים בסוכה
כתב רבינו בהלכות סוכה פרק ו' :
ז אֲכִילָה בְּלֵילֵי יוֹם טוֹב הָרִאשׁוֹן בַּסֻּכָּה, חוֹבָה: אַפִלּוּ אָכַל כַּזַּיִת פַּת, יָצָא יְדֵי חוֹבָתוֹ. מִכָּאן וְאִלַּךְ, רְשׁוּת: רָצָה לֶאֱכֹל סְעוֹדָה, סוֹעֵד בַּסֻּכָּה; רָצָה, אֵינוּ אוֹכֵל כָּל שִׁבְעָה אֵלָא פֵּרוֹת אוֹ קְלָיוֹת חוּץ לַסֻּכָּה--אוֹכֵל כְּדִין אֲכִילַת מַצָּה בַּפֶּסַח.
י יָרְדוּ גְּשָׁמִים, הֲרֵי זֶה נִכְנָס לְתוֹךְ הַבַּיִת. מֵאֵימָתַי מֻתָּר לְפַנּוֹת--מִשֶּׁיֵּרְדוּ לְתוֹךְ הַסֻּכָּה טִפּוֹת, שְׁאִם יִפְּלוּ לְתוֹךְ הַתַּבְשִׁיל, יִפָּסֵד אַפִלּוּ לְתַבְשִׁיל שֶׁלְּפוֹל. הָיָה אוֹכֵל בַּסֻּכָּה וְיָרְדוּ גְּשָׁמִים, וְנִכְנַס לְבֵיתוֹ וּפָסְקוּ הַגְּשָׁמִים--אֵין מְחַיְּבִים אוֹתוֹ לַחְזֹר לַסֻּכָּה, עַד שֶׁיִּגְמֹר סְעוֹדָתוֹ. הָיָה יָשֵׁן וְיָרְדוּ גְּשָׁמִים בַּלַּיְלָה, וְנִכְנַס לְתוֹךְ הַבַּיִת וּפָסְקוּ הַגְּשָׁמִים--אֵין מַטְרִיחִין אוֹתוֹ לַחְזֹר לַסֻּכָּה, כָּל אוֹתוֹ הַלַּיְלָה; אֵלָא יִישַׁן בְּבֵיתוֹ, עַד שֶׁיַּעֲלֶה עַמּוּד הַשַּׁחַר.
לדעת רבינו אם ירדו גשמים בסוכה, בין בלילה הראשון ובין בשאר הימים אוכל בביתו ואפילו פסקו באמצע הסעדה אין מחייבים אותו להמשיך את הסעודה בסוכה אפילו בלילה הראשון. וכל שכן שאם סיים את הסעודה אין צריך מן הדין לאכול כזית פת בסעודה, אלא מדין חסידות. כך גם דעת הרשב"א.
אולם לדעת הרא"ש יש חובה לאכול כזית פת בלילה הראשון גם אם יורדים גשמים (יקדש ויאכל כזית פת).
לגבי ברכת שהחיינו בלילה הראשון, אם סעד בבית בגלל הגשמים הרי כשהולך לישון בסוכה או למחרת כשנכנס לישב בסוכה (אם לא ישן) יברך ברכת שהחיינו.
אדם אשר התארח בחג הראשון וברך שהחיינו על מצוות ישיבת בסוכה, כשחוזר לביתו לא יברך שהחיינו על ישיבה בסוכתו, כי עשיית המצווה היא הכשר למצוות ישיבה בסוכה ולכן כשברך שהחיינו על מצוות ישיבה בסוכה פטר גם את העשייה.
שאלות ערב חג הסוכות תשע"ח
- אדם אשר הקים סוכה בשטח ציבורי או בחצר השייכת לכלל השכנים. תחת ההנחה שהוא לא ביקש רשות מכל השכנים, האם מותר להיכנס לסוכתו מבלי לבקש ממנו רשות?
הסוכה נחלקת לשניים – קרקע וסוכה עצמה. הקרקע היא ציבורית ולכן אם האדם שבנה לא נמצא בסוכה – ניתן לאדם אחר להיכנס לסוכה (מבלי להשתמש בפועל בדברים שנמצאים בסוכה).
- האם אשה יכולה לברך לישב בסוכה?
לא.
- והאם יכולה, בקידוש, לענות אמן אחרי ברכת לישב בסוכה, או שיחשב לה הפסק?
אין בעיה של הפסק בעניית אמן.
- מה גדר מצוות השמחה בחג ביחס לאשתו ובניו של אדם האם המצווה שיהיו שמחים או שמחויב הבעל או האב להיות שותף ולשמחם?
אין די בקניית מתנות לאשה ולילדים, אלא האדם מחויב לדאוג לאווירת שמחה בחג.
- האם כלב שנמצא בסוכה פוסל אותה...וכן בעלי חיים אחרים.
אין בעיה בהכנסת בעלי חיים לסוכה.
- האם ניתן להכניס גוי לאכול בסוכה? (פיליפיני שמטפל באדם סיעודי)?
מותר להכניס גוי לאכול בסוכה.
- הדס משולש
הדס משולש הוא כל שיש חפיפה אפילו חלקית ממקום יציאת העלים הרי זה הדס משולש. גם אם יוצאים יותר משלושה עלים הרי זה כשר לכתחילה.
אפשר להשתמש גם בהדס משולש להידור מצווה.
אפשר לקשור את שלושת המינים בכל דבר גם באזיקון.
אין סדר מחייב בקשירת שלושת המינים.
אם עלי הלולב נפתחו הלולב כשר אך אם העלים נחלקו אפילו זוג אחד, הלולב פסול.
- אדם שמקיים מצוות עונה עם אישתו, אם יכול לקיים זאת בסוכה, יקיים בסוכה ואם לא ניתן מטעמי צניעות (או טעמים אחרים) יקיים את המצווה ויישן בסוכה.
- חתן בשנתו הראשונה, יבקש רשות מאשתו לישון בסוכה.