איסור השימוש בנרות החנוכה - האם מתייחס רק לאור הנרות או גם לשמן והפתילות?
כבתה בתוך חצי שעה מהדלקתה, האם רשאים בנסיבות אלו להשתמש במותר השמן והפתילות?
שיירי השמן והפתילות שלאחר היום השמיני, היש להם דין נותר שתקנתו בשריפה או אסור בשריפה משום בל תשחית?
תגיות
05/12/10 כ"ח כסלו התשע"א
המקורות דנים בשאלה ההלכתית האם מותר להשתמש בשארית שמן ופתילות נרות חנוכה לאחר שהנרות כבו, בתוך חצי השעה הראשונה או לאחר מכן. דעת רבנו מתירה שימוש זה, מכיוון שהאיסור הוא רק בהנאה מאור הנר, לא מהשמן או הפתילות עצמן. לעומת זאת, האחרונים, בהסתמך על פסיקת מרן, מחמירים ואוסרים שימוש בשמן ובפתילות שהוקצו למצוות חצי שעה, ואף רואים בשארית ביום השמיני דין של נותר הצריך שריפה. המשנה ברורה מוסיף שיש המחמירים שלא להשתמש באור הנרות כל עוד הם דולקים מחשש טעות. ההבדל העיקרי נעוץ בהיקף האיסור - האם הוא חל רק על האור או גם על השמן והפתילות שהוקצו למצווה.
קובץ שמע - מלא
תמצית מקורות בנושא השימוש בשמן ופתילות נרות חנוכה לאחר כיבויים
מסמך זה מסכם את הנושאים והרעיונות העיקריים העולים מתוך קטע הטקסט שהוצג, העוסק בשאלה ההלכתית האם מותר להשתמש בשאריות שמן ופתילות של נרות חנוכה לאחר כיבויים, תוך הבחנה בין שיטת "רבנו" (הרמב"ם) לבין שיטת "האחרונים" (ובהם מרן השולחן ערוך והמשנה ברורה).
נקודות מרכזיות:
- שיטת רבנו (הרמב"ם):
- אין איסור להשתמש בשמן ובפתילות לאחר כיבוי הנרות, אפילו אם כבו בתוך חצי השעה הראשונה.
- האיסור העיקרי הוא הנאה מאור הנרות בלבד, ולא מהשמן או הפתילות עצמן.
- אם הנר כבה מאליו בתוך חצי שעה, אין צורך להדליקו מחדש.
- בשאריות השמן של היום השמיני, לדעת רבנו, שריפה היא איסור "בל תשחית" מאחר ואין בה יותר מצווה.
- "והתשובה לפי רבנו הדבר פשוט שמותר להשתמש בשמן הנותר ובפילות לא מבעיה."
- "...נראים הדברים לפי רבנו שאין בזה איסור הנאה מאותו שמן כי עיקר האיסור לפי רבנו זה לא להשתמש לאורה לא לשמן רק באור אסור לנו להשתמש..."
- "...לדעתי לפי רבנו זהוא בל תשחיט בל תשחית כי אם היה גדר של מצווה אין גדר בל תשחיט..."
- שיטת האחרונים (מרן השולחן ערוך והמשנה ברורה):
- מרן השולחן ערוך פוסק שאם שם שמן בכמות ליותר מחצי שעה, לאחר שעבר זמן זה מותר לכבות ולהשתמש בשמן ובפתילות, ואף להנות מהאור.
- "ואם נתן בה יותר, כלומר שמן ליותר מחצי שעה, יכול לכבותה לאחר שעבר זה הזמן וכן יכול להשתמש לעורה לאחר זה הזמן."
- המשנה ברורה מחמיר ואומר שכל עוד הנרות דולקים, אין להשתמש באורם מחשש שהרואה לא ידע להבחין בין זמן החיוב לאחר זמן ההיתר, ועלול להסיק שמותר להנות מהאור בזמן האיסור (גזירה).
- "המשנה ברורה אומר בסעיף קטן ח להשתמש לאורה ויש מחמירים שבעוד שהנרות דולקים אין להשתמש לאורן משום הרואה שלא ידע לחלק בין תוך זמן שאורו לאחר זמן זה הזמן."
- האחרונים רואים בשמן ובפתילות שהוקצו למצוות חצי שעה כדבר שאסור בהנאה גם לאחר כיבוי בתוך זמן זה, בדומה לדין עצי סוכה שהוקצו למצוותם.
- "שיטתם שהם אוסרים את השמן שהוקצה למצוותו חצי שעה בפתילה שהוקצרת לחצי שעה האם מותר להשתמש עם כפתה בתוך חצי שעה לכאורה לכאורה הם עלולים לומר שאסור כי הרי הוא קצת אותו מדעתו ל לאור של חצי שעה..."
- במקרה של כיבוי הנר בתוך חצי שעה, אין חובה להדליקו מחדש (הלכה פסוקה).
- אסור להדליק נר חול (נר שמש) מנר חנוכה, משום ביזוי המצווה.
- "הרבסב אומר שאסור להדליק את הנר הזה שקבע בתוך הזמן להדליק את זה מנר מצווה כי נר מצוות חצי שעה הוא יש לו דרגה של קדושה ואין לבזות אותו על זה שמדליקים נר חולין ממנו..."
- אסור להדליק נר חנוכה נוסף (אפילו אם כבר הודלק אחד) מנר חנוכה דולק בתוך חצי השעה, כי ההדלקה השנייה היא רשות ולא מצווה, וזה נחשב לביזוי הנר של המצווה.
- "אומר הרב עודר יוסף אם אם כבר הדליק נר חנוכה וקבע בתוך חצי שעה ועכשיו הוא רוצה להדליק את זה מנ חנוכה דולק אסור כי ההדלקה הזו היא רשות ולא מצווה והועיל בהדלקה הזו היא רשות ולא מצווה הוא כאילו מבזה את נר החנוכה של מצווה שהוא מדליק בו את את הנר שכבר קבע..."
- שאריות השמן של היום השמיני דינן חמור יותר: יש לשרוף אותן בפני עצמן משום שהוקצה למצוותו. אם התערבב בשמן אחר ואין בו שישים לבטלו, אין להוסיף עליו כדי לבטלו (כדין תערובת איסור תורה). דין זה נראה תמוה בעיני הכותב, שכן באיסור דרבנן אין מוסיפים לכתחילה כדי לבטל.
- "הנותר ביום השמיני מן השמן הצריך לשיעור הדלקה עושה לו מדורה ושורפו בפני עצמו שהרי הוקצה למצוותו ואם נתערב בשמן אחר ואין 60 לבטלו יש מי שאומר שאין לו הוסיף עליו כדי לבטלו..."
- "...וכאן רבותיי כבר מתנו לזה כאילו גדר של איסור תורה אלה הם דברים מאוד מאוד תמוהים..."
- מסקנה:
- קיימת מחלוקת משמעותית בין שיטת רבנו לשיטת האחרונים בנוגע לשימוש בשמן ובפתילות לאחר כיבוי הנרות בתוך חצי השעה.
- לדעת רבנו, האיסור הוא רק בהנאה מהאור, ולכן לאחר שהנר כבה מותר להשתמש בשמן ובפתילות.
- לדעת האחרונים, השמן והפתילות הוקצו למצווה ולכן יש איסור להשתמש בהם גם לאחר כיבוי בתוך חצי השעה, ויש אף מחמירים בנוגע להנאה מהאור כל עוד הנרות דולקים.
- בנוגע לשאריות השמן ביום השמיני, הדעה המקובלת בקרב האחרונים היא שיש לשרוף אותן, דין חמור שאינו עולה בקנה אחד עם שיטת רבנו הרואה בכך איסור "בל תשחית".
- הכותב מציין כי הנוהגים על פי מרן השולחן ערוך רשאים להמשיך במנהגם, ולשיטת רבנו אין איסור להשתמש בשאריות השמן, ואף שריפתן היא "בל תשחית".
המסמך מעלה סוגיות הלכתיות מורכבות ומציג את הגישות השונות בנוגע לשימוש בשאריות נרות חנוכה, תוך הדגשת הפערים בין פסיקת הרמב"ם לפסיקת השולחן ערוך והמשנה ברורה.
Question1
מה הדין לשיטת רבנו לגבי שימוש בשמן ופתילות שנשארו לאחר הדלקת נרות חנוכה, בין אם הנרות כבו מעצמם ובין אם דלקו מעל חצי שעה?
Answer1
לשיטת רבנו, פשוט שמותר להשתמש בשמן הנותר ובפתילות, ואין בכך כל בעיה. האיסור העיקרי הוא השימוש באור הנרות, אך לאחר שהנרות כבו, בין אם כבו בתוך חצי שעה מעצמם ובין אם דלקו מעל חצי שעה, אין איסור ליהנות מהשמן או מהפתילות.
Question2
מה פסק מרן השולחן ערוך לגבי שימוש בשמן ופתילות לאחר חצי שעה מההדלקה?
Answer2
מרן השולחן ערוך פסק שאם שם שמן בכמות המספיקה ליותר מחצי שעה, לאחר שעבר זמן זה מותר לכבות את הנר אם ירצה, ומותר להשתמש בשמן ובפתילות, ואף מותר ליהנות מהאור. עיקר האיסור הוא ליהנות מהאור במהלך חצי השעה הראשונה.
Question3
מהי דעת המשנה ברורה בנוגע לשימוש באור הנרות לאחר חצי שעה, והאם יש מחמירים בעניין?
Answer3
המשנה ברורה מציין שיש מחמירים שאוסרים להשתמש באור הנרות אפילו לאחר חצי שעה בזמן שהנרות עדיין דולקים, מחשש שהרואה לא ידע להבחין בין הזמן המותר לזמן האסור ויטעה לחשוב שמותר ליהנות מהאור גם בתוך חצי השעה. זהו מעין גזירה להרחיק מאיסור.
Question4
מה הדין אם נר חנוכה כבה מעצמו בתוך חצי השעה הראשונה להדלקתו?
Answer4
אם נר חנוכה כבה מעצמו בתוך חצי השעה הראשונה, אין צורך להדליקו מחדש. זוהי הלכה פסוקה בגמרא, ברמב"ם ובשולחן ערוך.
Question5
מדוע יש אחרונים שאוסרים שימוש בשמן ובפתילות שיועדו לנר חנוכה גם לאחר שכבו בתוך חצי שעה?
Answer5
יש אחרונים המחמירים ואוסרים שימוש בשמן ובפתילות שיועדו לנר חנוכה גם לאחר שכבו בתוך חצי שעה, מכיוון שהם רואים את השמן והפתילות כמוקצים למצוות חצי שעה, בדומה לעצי סוכה שהוקצו למצוות סוכה במשך שבעה ימים.
Question 6
האם מותר להדליק נר חולין מנר חנוכה דולק?
Answer6
אסור להדליק נר חולין (כגון נר שמש) מנר חנוכה דולק. נר חנוכה שדולק חצי שעה יש לו מעין קדושה, ואין לבזותו על ידי הדלקת נר חולין ממנו. לעומת זאת, מותר להדליק נר חנוכה אחד מנר חנוכה אחר. הרב עובדיה יוסף מוסיף שאסור להדליק נר שכבר הודלק לשם חנוכה מנר חנוכה דולק, כי ההדלקה הנוספת היא רשות ולא מצווה, ויש בכך ביזוי של נר המצווה.
Question 7
מה הדין בשמן שנשאר ביום השמיני של חנוכה מהכמות שהוכנה לשיעור ההדלקה?
Answer7
השמן שנשאר ביום השמיני מהכמות שהוכנה לשיעור ההדלקה, עושים לו מדורה ושורפים אותו בפני עצמו, מכיוון שהוא הוקצה למצווה. אם השמן הזה התערב בשמן אחר ואין בו שישים כדי לבטלו, יש אומרים שאסור להוסיף עליו שמן אחר כדי לבטלו.
Question 8
מה ההבדל העיקרי בין שיטת רבנו לשיטת האחרונים בנוגע לשימוש בשמן ובפתילות של נרות חנוכה?
Answer 8
ההבדל העיקרי הוא שלשיטת רבנו, האיסור הוא רק ליהנות מאור הנר, ואילו מהשמן והפתילות מותר ליהנות לאחר שהנרות כבו, גם אם זה בתוך חצי השעה. לעומת זאת, שיטת האחרונים מחמירה יותר ורואה את השמן והפתילות כמוקצים למצווה במשך חצי שעה, ולכן אוסרים שימוש בהם גם לאחר שהנרות כבו בתוך זמן זה.
קובץ שמע - TXT
101205hy.txt
(9.72 KB)