שימוש בשבת במכשיר סינון ביתי בשיטת "אוסמוזה הפוכה"
במכשירי סינון ביתיים בשיטת אוסמוזה הפוכה, מתבצעים התהליכים הבאים:
- הפרדת המים מהחומרים המומסים בהם, כמו מלחים ומינרלים:
במסגרת התהליך הזה מוזרמים מים בלחץ דרך ממברנה בררנית שמאפשרת רק את המעבר של מולקולות המים, הקטנות יחסית, ועוצרת מולקולות גדולות יותר של מלחים ומינרלים מומסים. ניתן לראות הסבר בסרטון בקישור הבא:
- סינון באמצעות פחם פעיל:
ספיחת חומרים מומסים כמו כלורידים וחומרים אורגניים על ידי מסנן פחם פעיל היכולה לשפר את טעמם ואת ריחם של המים בלי להפחית את כמות המינרלים.
- לאחר הסינון עוברים המים המסוננים למיכל אגירה אשר ממנו הם זורמים לצריכה על ידי ברז ייעודי.
השאלה – האם שימוש במכשיר סינון ביתי אשר באמצעותו מתבצעים תהליכי סינון של מי ברז, מותר בשבת.
כתב רבינו בהלכות שבת פרק ח' הלכה טו':
הַמְּשַׁמֵּר יַיִן אוֹ שֶׁמֶן אוֹ מַיִם, וְכֵן שְׁאָר הַמַּשְׁקִין, בַּמַּשְׁמֶרֶת שֶׁלָּהֶן--חַיָּב: וְהוּא, שֶׁיְּשַׁמַּר כִּגְרֹגֶּרֶת. אֲבָל מְסַנְּנִין יַיִן שְׁאֵין בּוֹ שְׁמָרִים, אוֹ מַיִם צְלוּלִין, בְּסוּדָרִין וּבִכְפִיפָה מִצְרִית, כְּדֵי שֶׁיְּהֶא צָלוּל בְּיוֹתֵר. וְנוֹתְנִין מַיִם עַל גַּבֵּי שְׁמָרִים, בִּשְׁבִיל שֶׁיִּצָּלוּ.
כלומר, סינון של יין או מים בכלי מיוחד לסינון כגון משמרת – אסור מדאורייתא. אולם יין ומים שהם צלולים, מותר לסננם בכלים שאינם מיועדים לסינון כגון סודרין ובכפיפה מצרית. אולם אסור לסנן יין ומים צלולים במשמרת שהיא כלי לסינון בגזירה מדרבנן שמא יבוא לסנן יין שאינו צלול במשמרת.
עתה נבחן מה הדין במכשיר סינון מים ביתי:
- המים שנכנסים למכשיר הינם מים הראויים לשתייה לכל הדעות ולכן דינם כמים צלולים.
- הסינון במכשיר נעשה באמצעות מסננים שהינם כלים המיועדים לסינון, שדינם לכאורה דומה לדין של משמרת.
אולם, דין המסננים שבמטהר מים הביתי הינו שונה ממשמרת, כמפורט להלן:
- המסננים של המכשיר אינם מכשירי סינון רגילים שבשימוש של המון העם ולכן רוב בני אדם אינם מכירים את כלי הסינון הללו, ולכן כלי סינון אלה אינם בכלל עובדין דחול.
- כלי הסינון הינם מוצנעים ולכן תהליך זה אינו בכלל הגזירה. כי גזירה משום עובדין דחול, היא מציאות, שבמהלכה יכול האדם לפעול גם בדרך האסורה מן התורה, ובנסיבות האלה שאין האדם עושה ורואה מעשה סינון, אין חשש כזה.
- סינון הפחם הינו בתהליך של ספיחה ששונה מתהליך סינון רגיל שבשימוש של בני אדם.
- כל תהליך הסינון נעשה בדרך של פסיק רישא מאחר ואדם אינו מסנן את המים בפעולה ישירה אלא מבצע פעולה של פתיחת ברז המים של המטהר הביתי אשר כתוצאה ממנה נכנסים מי הברז אחרים למכשיר הסינון הביתי. וייתכן שניתן שפעולה זו אף עולה לגדר של פסיק רישא דלא ניחא ליה או לפחות לא אכפת ליה, כי אין כוונתו של האדם לסנן את מי הברז הנכנסים למכשיר הסינון אלא לצרוך את מי הברז שעברו את תהליך הסינון מכבר.
לאור האמור לעיל, מאחר ומכשיר הסינון מסנן מים צלולים הראויים לשתייה ומאחר וכלי הסינון שבמסנן אינם בכלל גזירת עובדין דחול ומאחר וכל התהליך נכלל בגדר של פסיק רישא, הרי מותר להשתמש במכשיר הסינון הביתי בשבת.
נותר לנו לדון לגבי המציאות שלאחר זמן נוצרים במסנן מים עכורים, הרי שלכאורה במציאות זו הרי שבשימוש במכשיר נעשה סינון של המים העכורים ויש מקום לאסור.
אולם גם לגבי מציאות זו, מאחר וכלי סינון הללו אינם בשימוש רגיל של בני אדם והם אינם יודעים כיצד מתבצע הסינון ומאחר וייתכן והסנן נמצא בראשית דרכו שהמים שבו הם עדיין צלולין, ומאחר וכל התהליך מתבצע בדרך של פסיק רישא, לכן מותר להשתמש בשבת גם בהתחשב במציאות זו. אולם כל שיש לאדם ידיעה שהמים עכורים הרי שיש מקום להחמיר שלא להשתמש בשבת.
סיכום שיעור כולל יום שישי, י"א בסיוון תשע"ו