הגליית יהודים לתימן ובבל
לרב שלום,
מה היה מספר היהודים הגולים לארצות תימן ובבל בימי בית ראשון עפ"י המסופר בתנ"ך ( או בכל מקור יהודי אחר)? האם אוכל לקבל מקור מדוייק?
בתודה מראש,
מדוע שיר השירים נקרא קודש קודשים? מה הוא אמור להראות לנו?
כי תוכנו של שיר השירים, לפי רבינו, עוסק בדבר דיבוק נפשו השכלית של האדם, ביוצרו, ע"י השגת ה', והעונג הרוחני מהקשר הזה, שהוא בבחינת אהבת דוד לרעיה.
לרב שלום,
מה היה מספר היהודים הגולים לארצות תימן ובבל בימי בית ראשון עפ"י המסופר בתנ"ך ( או בכל מקור יהודי אחר)? האם אוכל לקבל מקור מדוייק?
בתודה מראש,
אם הצווי של הפתיל תכלת היה אחרי קריעת ים סוף (שהרי הפתיל תכלת הוא מדם של חילזון שסביבתו בים) איך בני ישראל השתמשו בפתיל תכלת?
שלום רב, אני משתדל לקרוא פרק בתהילים מידי בוקר אולם לא אחת מפאת חוסר זמן איני מספיק לקרוא פרק בתהילים.
רציתי לדעת האם ניתן לקרוא בתהילים גם בערב או בלילה לפני השינה כיוון שבעבר אמרו לי שאסורה הקריאה בתהילים לאחר 12 בצהריים?!
תודה
שלום,
ברצוני לשאול מדוע יצחק אבינו בזמן שעשו מגלה שיעקב לקח את ברכתו אומר לעשו :"בא אחיך במרמה ויקח את ברכתך" (כה, לה) זה נראה כאילו יצחק מוסיף "שמן למדורה", מנסה לעצבן את עשו עוד יותר במקום שינסה לפייס את דעתו... מדוע לא דיבר אליו בלשון אחרת לשון פיוס? בברכת כל טוב, ניסן טוביאנה
שלום כבוד מורנו ורבנו הג"ר ערוסי שליט"א. יורנו מורנו, אליבא דרבנו מי כתב את התנ"ך? האם ייתכן שנכתב שנים רבות לאחר שקרו מקרים? לדוגאמא, מסופר על דוד וגלית, בעת שהתיאור של שריון גליית הוא תיאור אנכרוניסטי, מכיון שהוא תיאור של חיילים ביוון מהמאה ה 6 לפנה"ס ולא מהמאה ה 10 לפנה"ס שנת חיותו של דוד המלך.
תודה למרי על פתרון הענין.
שלום כבוד הרב שאלתי היא כזאת בפרשת לך לך כתוב שאברהם יצא להציל את לוט אומרת התורה שהיו איתו 318 איש ורש"י מביא הוכחה ממסכת נדרים שזה היה בס"כ אליעזר והגימטריאה שלו היא 318 אז שאלתי למה אומר הכתוב 318 במקום אליעזר ומה הסיבה לך
בס"ד לרב שלום, כתוב שתפקיד הלווים לשמור שזר לא יתקרב למשכן? מה הכוונה מה אסור לזר לעשות לאיזה מקומות אסור לו להכנס?
2. כתוב שזר שיקרב למשכן ימות רש"י מפרש לעבודתם אני מבינה שהכוונה זר שיעשה את עבודתם של הלויים (ישיר וינגן או יפרק וירכיב וישא את הכלים ימות איך זה מסתדר שלזר אסור לעשות את תפקידי הלווים זה הכוונה או שאסור לו להרים את כלי המשכן ולהכנס למקומות קדושים אם כן איזה? למה מתכוונים?
3. מה פירוש הפסוק וזר לא יקרב?
בס"ד שלום לב' הרב,
1. הרמב"ם במו"נ, חלק שלישי פרק כ"ב, מתייחס לשטן המוזכר בספר איוב ומביא את הציטטא, "אמר ר' שמעון בן לקיש: הוא שטן הוא יצר הרע הוא מלאך המוות". האם הכוונה היא שהעברות שבידי איוב "התייצבו" בפני הקב"ה.
2. האם ניתן להבין מאותו פרק ומהפקרים שסמוכים לו, שיש להבין שכר רק כ"ידיעת הקב"ה", ויסורין "כאי ידיעת הקב"ה", וכאשר אדם מתלונן על יסוריו - וכוונתו הינה לפרנסה לא טובה, בריאות רעועה, שלום בית וכדומה הדבר נובע מבורות?.
תודה.
בס"ד לרב שלום, האם הסיבה שנותנים לכוהנים וללוים מתנות מפני ש:
1. הם עובדים בבית המקדש ולכן כדי שיהיו מרוכזים בעבודתם בלי טירדות הפרנסה לכן דואגים לתת להם מתנות.
2. זה העבודה היחידה שיש להם ולכן זה השכר שהם מקבלים על עבודתם היות והם משמשים בקדש - ניתן להם שכר. - האם הכוהנים/ הלווים לא היו מקבלים משכורת? (כסף)
האם אדם הראשון היה או לא היה? הסיפור שלו הוא קלאסיקה של סיפור נפילת האדם (כל אדם) בחטא. "פרי התאווה" כמטאפורה לכלל תאוותיו של האדם, ואי הודאתו של אדם בחטא. גם השם "אדם" הוא כללי מאוד. כתוב: "וישכן מקדם לגן עדן את הכרובים ואת להט החרב המתהפכת לשמור את דרך עץ החיים" כמה סימלי, הכרובים נמצאים מזרחה לגן שנמצא מזרחה לעדן, ושם נמצא האדם השואף "לחזור מערבה" וכידוע מערב הוא מקום השכינה. בקיצור, הסיפור מלא בתיאורים שכ"כ מתאימים להיות סימבוליים עד שנראה לומר שהוא אכן כזה.
תרגום אונקלוס שיסודו בהררי קודש, אינו משנה לשווא את תרגומיו, והוא דבק במילולי, אא"כ מצא פגיעה בכבודם של אבות, הגשמת ה' וכדו'. והנה הכתוב אומר במעשה יהודה ותמר (בראשית לח, כ) "וַיִּשְׁלַח יְהוּדָה אֶת - גְּדִי הָעִזִּים..." ואונקלוס תרגם: "ושדר יהודה ית גדיא בר עיזי...", וכן לפניו "אנא אשדר גדיא בר עיזי" (שם שם, יז). ובדרך כלל ת"א מתרגם בפעל שלח את המילה שלח. ולא מצאנו בכל התורה כולה שאונקלוס מתרגם באמצעות שד"ר, מלבד כאן. (בפרשת בלק (כב, מ) עה"כ "... וַיְשַׁלַּח לְבִלְעָם, וְלַשָּׂרִים אֲשֶׁר אִתּוֹ" ישנם הדפסות אונקלוס, כחומש רב פנינים, שמודפס "ושדר לבלעם", אך לא מצאתי לזה זכר בתאג').
הנני מביא לרב את הדבר הבא שנשלח אלי, המראה כביכול את אמיתותו של התנ"ך כחוזה אירועים הסטורים ועתידיים. הנה למשל כאן מירמיהו את מה שקרה בתאילנד ואיזור מזרח אסיה "הצונאמי" ******************** ירמיהו נא לו לָכֵן, כֹּה אָמַר יְהוָה, הִנְנִי - רָב אֶת - רִיבֵךְ, וְנִקַּמְתִּי אֶת - נִקְמָתֵךְ; וְהַחֲרַבְתִּי, אֶת - יַמָּהּ, וְהֹבַשְׁתִּי, אֶת - מְקוֹרָהּ. לז וְהָיְתָה בָבֶל לְגַלִּים מְעוֹן - תַּנִּים שַׁמָּה וּשְׁרֵקָה, מֵאֵין יוֹשֵׁב. לח יַחְדָּו, כַּכְּפִרִים יִשְׁאָגוּ; נָעֲרוּ, כְּגוֹרֵי אֲרָיוֹת.