מעשר כספים
שלום עליכם,
יורו לנו רבותינו מהי הדרך הרצויה בימינו בעניין מעשר כספים לאדם ממוצע?
(בהתחשב בכל הוצאות של ימינו אנו הכוללים מיסים, ארנונה, משכנתא, סתם חיסכון להון עצמי לקניית בית, חסכון לחתונות והוצאות לילדים בעתיד וכו')
האם גם כשנותן צדקה לעני גוי (מפני דרכי שלום) צריך לתת חומש מנכסיו או שאפילו ב"עין רעה" מספיק?
אין צורך במעשר או בחומש.
שלום עליכם,
יורו לנו רבותינו מהי הדרך הרצויה בימינו בעניין מעשר כספים לאדם ממוצע?
(בהתחשב בכל הוצאות של ימינו אנו הכוללים מיסים, ארנונה, משכנתא, סתם חיסכון להון עצמי לקניית בית, חסכון לחתונות והוצאות לילדים בעתיד וכו')
שלום לכבוד הרב שליט"א
אני תורם לקופת צדקה הנמצאת ברכב, ללא ייעוד למטרה/גוף כלשהם. לעיתים מפרסמים שיש התרמה לטובת עני/חולה וכו'.. האם ניתן להשתמש בכסף שהצטבר בעבר בקופה לטובת אותה התרמה מאחר שממילא לא ייועד למטרה כלשהי? אם כן, האם יש כאן שתי פעמים בהן קיימתי את מצוות צדקה? כלומר, האם השימוש בכסף שהצטבר נחשב קיום מצוות צדקה "חדשה" בנוסף למצווה שקויימה בעבר בעת נתינת הכסף לקופה? או שמא את המצווה קיימתי רק פעם אחת (בעבר? עכשיו?).
חזק וברוך
השלום והברכה לכב' תורתו,
יורינו רבינו כיצד אמור לפעול יהודי ירא שמים בעיסוקו כיועץ ארגוני כאשר לדעתו משיקולי יעילות יש לפטר עובדים מסויימים שהסיכוי שימצאו מקור פרנסה חלופי הינו נמוך?
מהי דעת תורה כאשר מדובר במעביד של אותם עובדים?
תכתב בספר החיים ובספר הזכרון
בישוב שלנו עוברים מדי פעם מבקשי נדבה רובם מתארים מצבים שדורשים ממון רב ונושאים מיני המלצות. כיצד צריך לנהוג לתת נדבה סימלית לכל אחד שמא הם מתחזים, לא לתת כלל שמא הם לוקחים לדברים קלוקלים, לתת מתנה מרובה כפי הצורך שלהם והיכולת שלנו, לשבת ולבדוק את ההמלצות של כל אחד ולברר אם הם אמיתיות?
תודה.
לק"י מזה כמה שנים אני תורם סכום חודשי קבוע לישיבה ביהודה ושומרון וזאת על מנת לחזק את לימוד התורה ולעודד את ההתיישבות בארץ, לאחרונה כולל חרדי ממרכז הארץ שבו לומד קרוב משפחתי נקלע לקשיים ושאלתי היא האם מותר לי לשנות את ייעוד התרומה?
תודה
בס"ד לרב שלום,
השאלה שלי היא כזו, מהמשכורת שאני מקבלת אני יכולה להפריש צדקה ולתת אותה לאחד מקרובי משפחתי, שאני יודעת שאינו במצב כלכלי כ"כ טוב, כלומר הוא נשוי בעל משפחה ואני יודעת שהם קצת לחוצים בכסף, לא שמה שאני אתן זה כ"כ הרבה אבל האם זה אפשרי כי "עניי ביתך קודמים לעניי עירך" הם נחשבים כעניי ביתי? אנ יכולה לעשות את זה בסתר?
תודה רבה לרב על התשובה.
כתב הרמב"ם: "הדרך הישרה היא מידה בינונית שבכל דעה ודעה, מכל דעות שיש לאדם". לא ברור לי איך בדיוק ניתן לקבוע מהי דעה בינונית - האם הדבר מוחלט או שהוא תלוי בחברה? למשל, אם אדם חי בחברה שבה האנשים הנדיבים נותנים את כל רכושם לצדקה, והאנשים שנחשבים "קמצנים" נותנים רק חצי מרכושם לצדקה - אז הדרך הממוצעת היא לתת 75% מהרכוש לצדקה; מצד שני, אם אדם חי בחברה שבה האנשים הקמצנים לא נותנים כלום, והאנשים שנחשבים ל"נדיבים" נותנים שקל לעני פעם בשנה - אז הדרך הממוצעת היא לתת שקל פעם בשנתיים... האמנם הדרך האמצעית נקבעת לפי החברה שהאדם חי בה?
לק"י לכבוד מו"ר הרב רצון ערוסי הי"ו בתקופת החגים תרמתי 30 ש"ח עבור אחת התפילות. לאחר החגים כשראיתי שהגבאי מתמהמה מלתת קבלה עבור התרומה, פניתי אליו ע"מ לברר את הענין ולקבל את הקבלה עבור התרומה. להפתעתי הוא טען שאינו זוכר שנתתי לו כסף, ושהוא יבדוק את הענין. אולם מאז ועד עתה אין לו תשובה ברורה עבורי. מחד גיסא אני בטוח שנתתי לו את הכסף ומאידך הוא אינו זוכר. כבוד הרב מה הדין, ומה עלי לעשות? בברכה ב
שלום לכבוד הרב,
א. קניתי בס"ד דירה לאחרונה ולקחתי משכנתא והלוואות פרטיות מקרובי משפחה. ברצוני לחסוך, כמה שיותר כמובן, כדי שאוכל לפרוע את ההלוואות במועד המתוכנן (כשנה וחצי - שנתיים) האם במקרה כזה אני עדיין מחוייב במעשר כספים?
ב. אני מתנדב אחת לשבוע לחלק פירות וירקות למשפחות נזקקות. האם ניתן "לתמחר" את העבודה לצורך מעשר כספים? ואם כן כיצד להעריך (אני במקצועי רו"ח עצמאי והחלוקה מתבצעת בשעות הערב)?
אחותי ובעלה התחתנו, ולא קבלו מההורים דירה, לכן הם גרים בשכירות, אמנם היא עובדת, והוא מקבל תמיכה נאה מהכולל, אבל השכירות אוכלת להם את המשכורת, ועכשיו הם עברו לדירה אחרת והיו להם המון הוצאות, האם בני המשפחה יכולים לתמוך בהם בכספי מעשר? מתי אדם נקרא נזקק? היא צריכה ללדת בעז"ה האם לברית אפשר לתת להם כספי מעשר?
תודה
שלום רב, אני עורכת כעת עבודה בנושא צדקה, שאלתי היא האם יש חובה לתת מעשר כסף בתיכון? (תלמידי בית ספר) ואשמח גם לדעת אם יש מקור לכך,תודה רבה!
האם חובה לעשר מעשר מכספי משכורת או מתנה שקיבלנו. והאם חייבים 10% בדיוק, או צריך להוריד הוצאות לימודים משכנתא או כל דבר אחר?