שאלה משפטית
בס"ד שלום רב!
אני גרה עם משפחתי בבניין מגורים בתוך עיר. השכן שגר בבניין ממול, התלונן שהאורות אצלנו בתוך הבית דולקים עד שעה מאוחרת בלילה, וכן האורות שנמצאים במרפסת שלנו בקומה השניה. (אנו גרים בבניין אך יש לנו 2 קומות), לטענתו, האורות חודרים לו לחדר השינה. הוא ביקש שלא שלא נשאיר אותם עד מאוחר. האם בקשה כזו היא לגיטימית?
תודה.
הבקשה היא לגיטימית, כי אדם שהוא רגיש ממשהו, על השכן להתחשב ולא לנהוג באופן שהוא פוגע באותו אדם. אולם, אינך חייב לכבות אורות שהנך משאיר דולקים לצורך בטיחות הנכנסים ויוצאים מביתך. וכן כהגנה מפני גנבים, כי גם עליו מוטלת חובה להבין את צרכיך ולהאפיל את חלונו, באופן שהאור לא יחדור.
תכנים לקריאה נוספת
ואהבת לרעך כמוך
בס"ד שלום הרב!
לפי שידוע לי מצוה זאת ( ואהבת לרעך כמוך) מתייחסת רק לרשע ויש לי 2 שאלות בנוגע לכך.. - מדוע צריך לאהוב את מי שעשה לי רע? - מדוע מצווה זאת נאמרת רק על הרשע?
תודה
צפייה בסידרה המורדת
האם אפשר לומר שצפיה בסדרה "המורדת" -באנגלית UNORTHODOX- היא מעשה שרק אדם אנטישמי יעשה ולכן אסור ליהודי המגדיר את עצמו כדתי לצפות בה?
מדובר בסדרה המבוססת על חיה של אישה שהייתה חרדית בניו יורק ועזבה את העולם החרדי וכעת היא חילונית, עברה לגור בגרמניה ושם כתבה אוטוביוגרפיה בה היא מספרת על חיה בחברה החרדית באופן שמזעזע את העולם היהודי כעת.
רב יישוב
לכבוד הרב שלום. ביישוב בו אני גרה יש רב שאינו מקובל על מרבית תושבי היישוב. הסיבה לכך היא שהוא מתייחס בצורה מזלזלת ומשפילה לאנשים, הוא מעיר לאנשים בצורה מבזה ומעליבה. מה גם שהוא לא מגבש את התושבים הוא מקיים שיעורים שאינם רלוונטים לתקופה, למשל אם פקד את היישוב אסון ה' ירחם הוא לא עשה שיעור לחזק אותנו ולרומם את רוחנו אלא פשוט התעלם והמשיך בסדרת השיעורים הרגילה. הרב הזה קיבל כבר פעמיים משאית לפינוי מאנשים שכבר התייאשו ממנו ומצורת התנהלותו ומדרך השיח שלו עם התושבים והרב לא הסכים לפנות את הדירה בטענה שרב אי אפשר להדיח. נותרנו אובדי עצות איננו יודעים למי וכיצד לפנות כי הסיפור הזה ישן ומאכזב.
אחדות לעומת מסורת
שלום לכבוד מו"ר האם מטעמי אחדות מותר להתפלל בבית כנסת משותף (ספרדים אשכנזים ותימנים) תוך כדי ביטול מוחלט של רוב מנהגי תימן, כגון:תרגום וקריאת שישי, הגיה תימנית, קריאה בספר תורה שלא עפ"י המסורת ועוד? (כשביישוב קיים בית כנסת תימני פעיל) תזכה לשנים רבות ומועדים טובים
החזרת כספים - שוב :(
שלום כבוד הרב הישיבה אמרה שהיא תממן משולש אחד עבור כל תלמיד והרב אמר שכל תלמיד ימחל אבל יש בעיה אחת: הכסף כנראה בא מההורים אם כן איך הילד יכול למחול על כסף זה?
תודה
בעיות בבי"ס
בס"ד שלום וברכה,
אני תלמידה בבית ספר דתי בת 14. לפני זמן מה המורה הודיעה שיש מבחן וגיליתי שלאחת הבנות יש את הטופס של המבחן ושהיא מפיצה אותו בכיתה (היא אמרה לי בעצמה) התלבטתי זמן רב האם לומר זאת למורה ולבסוף אמרתי לה בעדינות שהטופס התפשט בכיתה אבל לא לכל הבנות. האם נהגתי בצורה נכונה??
תודה רבה מראש.
עץ או פלי
אם אני עושה סימנים כאלה ואחרים כמו עץ או פלי כדי להחליט דברים, יש בזה בעיה?
כלומר, אני לא אומר שהסימן שקבעתי לעצמי הוא מאת ה', אלא פשוט קשה לי להחילט מה לעשות אז אני נעזר בעזרים חיצוניים שלא תלויים בי כדי להחליט..
לדוג',אני תופס טרמפים ואני מתלבט לאן לסוע אז קובע לעצמי שאם יבוא טרמפ למקום א' אז אני אסע לשם או ב' ואז אני אסע לצד שני, או לדוג' אני מתלבט אם להמשיך ללמוד או לעשות הפסקה, אז אני עושה עץ או פלי וע"פ זה מחליט..
מותר או אסור?
הצלת אדם שאינו נמצא לפנינו
כתב רמב"ם (הלכות רוצח ושמירת נפש א:יד): * הרואה את חברו טובע בים, או ליסטים באים עליו, או חיה רעה באה עליו, ויכול להצילו הוא בעצמו, או שישכור אחרים להצילו, ולא הציל, * או ששמע גויים או מוסרים מחשבים עליו רעה או טומנין לו פח, ולא גילה אוזן חברו והודיעו, * או שידע בגוי או באנס שהוא קובל על חברו, ויכול לפייסו בגלל חברו ולהסיר מה בליבו ולא פייסו, וכל כיוצא בדברים אלו -- העושה אותם עובר על "לא תעמוד על דם רעך–. רמב"ם לא כתב "השומע שחברו טובע בים...". האם אפשר לדייק מכאן, שהחובה להציל אדם שטובע בים חלה רק על אנשים שנמצאים במקום ורואים אותו?
חשבון נפש, עצבנות הלכתית, תוספות
לכבוד הרב,
שלום וברכה.
שאלותיי:
א. במסילת ישרים שמדבר על הזהירות ישנה הדרכה לעשות/לערוך חשבון נפש יומי, האם יש לכבוד הרב הדרכה בנושא? לדוגמא: שאלות לשאול את עצמי. נושאים בהם צריך לעסוק. זמן לעשות.
ב. חבר שאל אותי האם ללכת בשרוך פתוח זו עבירה ("ונשמרתם מאד לנפשותיכם"), האם שאלה כזו היא מה שקוראים - עצבנות הלכתית, או שהיא בעיה אמיתית?
ג. יש מהר"ל (אולי ב'נתיב התורה') ידוע שאומר שאסור בגיל צעיר ללמוד גמרא עם תוספות אלא בפשט עם רש"י בלבד - ע"מ להשיג ידיעת ש"ס בבקיאות - הוא משתמש במלים חריפות מאד בהקשר לכך. האם לנהוג כך? לפי מה שהבנתי - בתימן לא נהגו כך, האם הבנתי נכון?