עירוי מכלי ראשון בשבת
כנהר שלום,
האם מותר לערות בשבת מים חמים מכלי ראשון (מיחם) על:
א. עלי תה?
ב. קפה קלוי?
ג. קפה לבן?
ד. סוכר?
ה. חוויג' קפה?
שלום לרב למה נועד גוי של שבת? אילו סוגי מלאכות אפשר להגיד לו לעשות בשבת? מתי לכתחילה ומתי בשעת הדחק?
תודה רבה.
לכתחילה - אסור, אפילו מע"ש אין לומר לו אין אין לרמוז לו. אבל מותר לצורך חולה, או לצורך מצווה דרבים וכיו"ב.
כנהר שלום,
האם מותר לערות בשבת מים חמים מכלי ראשון (מיחם) על:
א. עלי תה?
ב. קפה קלוי?
ג. קפה לבן?
ד. סוכר?
ה. חוויג' קפה?
האם גם הזלאבייה וגם המלוואח נחשבים כפת?
יש לי מספר שאלות על תפילת 18 בקול רם (תפילה אחת לציבור, כפי תקנת הרמב"ם), אשמח אם הרב יוכל לבאר לי עניין זה.
1. כיצד יש לנהוג כשהחזן אומר קדושה (האם לומר איתו את כל הקדושה או רק לענות כשצריך?)
2. לאחר שהחזן מסיים את הקדושה האם צריך לחזור ולומר לבד את ברכת "אתה קדוש"? ואם כן, כיצד ניתן להסביר זאת לציבור שלא מכירים הלכה זו וממשיכים ל "אתה חונן"?
כבוד הרב שלום רב,
מצויים אני ומשפחתי בשליחות מטעם המדינה בניו יורק.
אנחנו מתגוררים בפרבר ליד מנהטן.
הקהילה פה אשכנזית ואני מתגעגע מאוד וקשה לי בלא מנהג אבותיי היות והייתי רגיל להתפלל בבית כנסת תימני בעירי רחובות.
כמו כן בני שהיה לומד אצל המורי רחוק הוא ממנהג תימן ואני מנסה לקרבו כמה שאפשר.
ישנו בית כנסת תימני יחיד במנהטן.
שאלתי היא האם רכיבה על אופניים לצורך הגעה לבית הכנסת היות והמרחק רב יכולה להיות אפשרות.
אני הייתי מרגיש הקלה אם מדי פעם הייתי יכול להיות שותף למניין התימני שקיים במנהטן בשבת.
בלא לשאת עימי שום דבר עלי ויציאה בשעה מוקדמת ללא מראית עין.
שלום כבוד הרב,
לעיתים, בגלל הפסקות חשמל, אנחנו מגיעים לתפילת שחרית או מנחה בשבת כששעוני השבת מכוונים לפעול רק בעוד שעה / מספר שעות.
האם מותר בשבת להקדים שעון שבת של תאורה מרכזית או מזגן ראשי בבית הכנסת עבור התפילה במניין? האם זה נחשב לצורך מצווה שמותר? ואם כן, האם יש גדר עד כמה מותר להקדים (באיזה טווח שהמזגן/תאורה יידלקו)?
תודה רבה
שלום לרב ערוסי.
1. ע"פ פירושו של הרב קאפח למו"נ חלק א' פרק ע"א. האם במקרים כמו זמן בן השמשות לפי דעת רבנו תם יורה הרב קאפח כי אין לשיטתו משקל כלל עקב אי האחיזה של שיטתו במציאות?
2. האם הרב קאפח החזיק דעה דומה לרב סולובייצ'יק בעניין הפוזיטיביזם הטהור - ניתוח קר של ההלכה?
3. האם בקריאת שמע אתה נוהג להעביר הציציות בין עיניך?
4. איזה פתרון הרב יכול לתת לגברים שרוצים מאד לטבול בשבת בבוקר והמים קרים מאד !!?
5. יש לימוד בשבת לפני התפילה בזמן הרגיל (8.00) אך לאחר תפילת הנץ ויש שם כיבוד וקידוש. השיעור כשעה - האם ניתן לטעום ולהשתתף בכיבוד. כמובן לפני שהתפללתי.
שמעתי את דברי הרב על הגעת המוני בית ישראל לתפילות ביום הכיפורים. ואכן זה מעודד.
אבל ישנו מצב שעדיין מונע מלהכפיל את האנשים שמגיעים לפחות בשבתות. וזה חוסר במבני בתי כנסת, וכן קניית כסאות.
אדם מסורתי רוצה להגיע בשבתות לבית הכנסת. איפה הוא ישב אם על כל הכיסאות רשום את השם של הקונה?
וזו הסיבה שבתי הכנסת שנתחים בימים הנוראים מלאים עד אפס מקום. כי הכיסאות הם כסאות פלסטיק, וכל אחד רשאי לשבת היכן שירצה.
שלום לכבוד הרב,
מחילה מכבוד הרב על השאלה, אבל יש את סבון של האסלה שצובע את המים בצבעים (כחול, סגול וכד'), האם מותר להוריד את המים בשבת ולצבוע את המים, וזה לא צובע בשבת? מחד גיסא, ניתן לומר שזה פסיק רישא ולא ימות - כי הרי יודע בודאות כשיוריד את המים אזי המים יצבעו. ומאידך, ניתן לומר שזה פסיק רישא דלא ניחא ליה - כי הרי עיקר פעולתו היא סילוק הלכלוך, והצבע של הסנובון הוא רק פעולה משנית ולא חשובה. ואם אסור סנובון עם צבע, האם מותר עם סבון שרק עושה קצת קצף וללא צבע? כלומר האם יש גם איסור ממחק?
תודה לכבוד הרב,
נתנאל.
מה דעת הרב ביחס הצימוקים למים בהכנת יין:
האם יחס של 50% צימוקים + 50% מים?
האם 25% צימוקים + 75% מים?
שלום וברכה
האם מותר בשבת לשפשף את העור של הנים פנים או מאחורי האוזן, ומרגישים שנוצרים ע"י כך פיסות עור מתות, ומסלקים אותן?
תודה רבה