תכנים לקריאה נוספת
הבדלה בבית הכנסת על מיץ ענבים מבושל
שלום רב לאוהבי תורתך ואין למו מכשול.
בבית הכנסת שלנו בצורן אבי הוא המבדיל באופן קבוע כבר כמה שנים. היין שאותו הוועד קונה הוא מבושל. בחודשים האחרונים, אחרי הלימוד, גילינו שיין מבושל ברכתו שהכל בכלל ולא ניתן לקדש ולהבדיל עליו ע"פ פסיקת רבינו ולפי דברי הרב וגם דברי הרב יצחק רצאבי (בשיעור שפורסם באתרו לפני כשנתיים). פרסמנו ידיעה זו גם בקרב הציבור, אמנם איני יודע אם כל הציבור קיבל את זה בטענה ש"כתוב על הבקבוקים שזה כשר לקידוש והבדלה וברכתו הגפן" (יש ליידע את הרב שהפוסק המקובל על הציבור הוא הרב רצאבי ואף הוא הורה שברכתו שהכל), ואף מי שכן קיבל זאת טוען שזה גם בסדר (כמובן הכל ללא מחלוקת).
מחלל שבת בפרהסיא
מחלל שבת בפרהסיא שבא בשבת וקונה האם לאפשר לו:
1 להיות שליח ציבור
2 לעלות לקרוא בתורה באחד מהמברכים או מפטיר
שבת
שלום וברכה כבוד הרב!
אנחנו גרים בארצות הברית ומקבלים "חבילות" בדואר מ"אמזון" או אתרים אינטרנטיים אחרים.
א. האם מותר להכניס את הדואר/חבילות הנמצאות
מחוץ לדלת או בתיבת הדואר אל תוך הבית, בהנחה שישנו עירוב כשר?
ב. האם מותר ובאילו מקרים יהיה מותר לפתוח את הדואר או החבילות בשבת?
לבנים על פלטה
מארי הנכבד האם מותר להניח על הפלטה בלוקים - לבנים, ועליהם ניתן יהיה להניח מאכלים בשבת או להחזיר תבשילים על הפלטה, מכיון שאיו הסיר נוגע ישירות בפלטה אלא על גבי הבלוקים הללו?
הבדלה
לק"י
א. מי שנוהג כרבנו לגבי קידוש והבדלה על יין לא מבושל יכול לצאת ידי חובת הבדלה ממי שמבדיל על מיץ ענבים מפוסטר?
ב. אם לא, כיצד ינהג אם אין לו יין כשר לקידוש או שיכר מדינה?
ג. אם לא יוצא ידי חובה ושמע הבדלה על יין מבושל, כשמוצא יין כשר צריך לחזור על הכל או רק על ברכת ההבדלה עצמה?
ד. אם אמרתי 'ברוך המבדיל' מותר לי לאכול כאשר אין כרגע יין כשר לקידוש?
ה. האם ברכת ההבדלה מעכבת את ברכת הבשמים והנר?
קינוח אף בשבת
האם מותר לקנח את האף כהרגלי בכל יום, אף שייתכן ויתלשו שערות מהאף ביום השבת? או שמא יש לי לנהוג בצורה אחרת בשבת ולחשוש לתלישת שערות?
מלאכה אסורה בשבת
1. כאשר יש צורך לעשות מלאכה מסוימת שחכמים אסרו לעשותה בשבת, אולם ישנו צורך שבו חכמים לא אסרו (חולה שאינו מסוכן, צורך הרבים) ובמקביל ישנה אפשרות להגיע לאותה תוצאה הרצויה באמצעות פעולה שאינה אסורה כלל, גם לא איסור חכמים.
היש להעדיף את ההיתר הגמור בכל מקרה, או מכיוון שבמקרה שלנו בו לא אסרו חכמים אפשר גם לעשות פעולה האסורה מדרבנן לכתחילה?
2. האם מותר לבדוק הריון בשבת?
שבת
רבנו בפרק א' מהלכות שבת הלכה ו' כתב לגבי פסק רשיה דחייב אך לא כתב מה הדין ב:
1- פסיק רישיה דלנח"ל באיסורי דאורייתא
2- פסיק רישיה דלנח"ל באיסורי דרבנן
3- פסיק רישיה דניחא ליה באיסורי דרבנן