שתה יין מפוסטר בשבת לאחר המזון קודם ברכת המזון
שתה יין מפוסטר בשבת לאחר המזון קודם ברכת המזון - האם חייב ברכות ראשונה ואחרונה כדברים הבאים לאחר הסעודה או נפטר בברכת היין שקבע סעודתו עליו לפני המזון?
שלום לכבוד הרב שליט"א.
שעועית שהתבשלה 20 דק' ולאחר מכן שמו את הסיר על הפלאטה כמה דקות לפני כניסת שבת. אחרי שעה וחצי שהסיר מונח על הפלאטה פתחו את המכסה, והחזירו אותו. האם בהשערה זה נחשב שליש בישול?
תודה לרב.
איני בקי בבישול בכלל ובבישול שעועית. כך שאיני יודע אם 20 דקות בישול הם בגדר שליש בישול. זאת ועוד, גם אם היה בזה בישול מושלם, אסור להחזיר סיר בשבת על הפלטה, לאחר שהוריקו חלק מתכולתו.
שתה יין מפוסטר בשבת לאחר המזון קודם ברכת המזון - האם חייב ברכות ראשונה ואחרונה כדברים הבאים לאחר הסעודה או נפטר בברכת היין שקבע סעודתו עליו לפני המזון?
בס"ד שלום, כבוד הרב
1. ראיתי בהלכה ש -"מדיני שביתת בהמתו הוא שבעליה חייב לדאוג לכך שלא תצא בהמתו לר"ה, ולא לכרמלית, בשעה שמשא על גביה" (שמירת שבת כהלכתה א, כז, ז) זה בהחלט מובן לאור חיוב שביתת בע"ח בשבת (ה'עשה' ו'לא תעשה'). אך כשקראתי את המצוטט לעיל, לא הבנתי למה לא התייחסו לאיסור השביתה עצמו, אף בלא טלטול מרשות לרשות. הרי לאדם אסור לגרום למצב כזה בו הבהמה נושאת כל משא בשבת, בגלל עבודת הנשיאה, בלי קשר לעניין הוצאה מרשות לרשות! (בדקתי בהמשך הסעיף ולא ראיתי הרחבה בעניין. האם הייתי צריך להבין שאכן, קיימים כאן שני איסורים למרות שלא צוין כך במפורש?)
אנחנו משפחה דתית מסורתית הגרה במרכז הארץ ויש לנו 4 ילדים. הבן הגדול שלנו סיים שירות צבאי ביחידה קרבית, וכעת הוא החליט שהוא רוצה להתגיס למשטרה. כאשר הוא שיתף אותנו בכוונתו זו, באופן איטואיטיבי ברכנו אותו ואחלנו לו בהצלחה. אך במחשבה שניה אמרנו לו שהגיוס למשטרה יגרום לו חס וחלילה לחילול שבת מפני שהוא יצטרך לעבוד כנראה גם בשבתות למרות שזה לא פיקוח נפש. לאחר מס' שיחות עם בנינו החלטנו לפנות לשאלת רב כדי שידריך אןתנו כיצד עלינו לנהוג במקרה זה.
שלום כבוד הרב!
ברצוני לדעת האם יש מניעה הלכתית לשים מכשיר הקלטה בבית הכנסת לפני כניסת השבת כך שניתן יהיה להקליט את התפילה? "וכמובן לקחת אותו רק בצאת השבת"
תודה!
שלום וברכה מארי הנכבד, יאריך ה' ימיו בטוב ושנותיו בנעימים, ידוע שמנהג תימן היה שמותר לשנות את מקום הסעודה בתוך הבית, גם מחדר לחדר. השאלה היא האם מנהג זה כולל שאר דברים התלויים בשינוי מקום, כגון:
א. האם אדם שקידש בחדר אחד בביתו, יוכל לסעוד סעודתו בחדר אחר?
ב. וכן האם אדם שסיים לסעוד בחדר אחד, יכול לברך בהמ"ז בחדר אחר?
שלום לכבוד הרב!
1. מה דעת הרמב"ם לגבי הגסה בתבשיל שבושל כל צרכו ומונח על הפלטה?
2. מה דעת הרמב"ם לגבי פתיחת וסגירת סיר בתבשיל שבושל כל צרכו ומונח על הפלטה? האם יש עם זה בעיה?
תודה.
שלום עליכם הרב.
רציתי לשאול, מהי דעת מארי יוסף קאפח, לגבי הנחת מיים שכבר התבשלו פעם אחת, על הפלטה (שלדעת מארי נידונת כאש) בשבת. האם הדבר מותר או לא? .
שלום הרב.
1 שאלה ראשונה. אישה שרוצה לשתות מים או תה לפני תפילת שחרית בבוקר שבת, האם צריכה לקדש?
2 ומה הדין לגבי אכילת מזונות או פירות לפני התפילה?
3 אישה שלא הולכת לתפילה אלא בבית, האם היא צריכה לקדש או רק מזמן מסוים (למשל מזמן שהגיעו בבית כנסת למוסף).
4 האם לרב ידוע מה ההלכה גם לספרדיות ואשכנזיות?
5 שאלה נוספת לגבי מריחת קרם בשבת. קיבלתי כמה תשובות סותרות ואני לא מבינה. האם לתימנים מותר למרוח כל קרם בשבת? מה לגבי וולוטה? שפתון?
שלום הרב, הבנתי מהרב שאין חשש ממרח בשבת באיפור ומייק אפ לפי שיטת הרמב"ם (וכמו שפירש מורנו הרב יוסף קאפח שבת י"א, ו, אות י"ג) ראיתי שהרב כותב שאם אינו מתקיים - אין חשש צובע ומצד שני לגבי מייק- אפ כתב: "לפי הנראה שהדבר אסור, כי היא כמעבירה סרק על פניה, רבינו, שבת, כב, כג. ואינו דומה למורח משחה, משום שאין מחמת משחה, שכבתי. ורק קצת שומן שמחליק העור. ואין זה בגדר ממחק או ממרח."
1. האם יש במייק אפ חשש ממרח, ואם יש, מדוע? הרי סברת מורנו הרב יוסף קאפח שייכת גם פה (האם יש הבדל בין אודם למייק אפ)?