ברכת הדלקת נרות שבת
מדוע רבנו פסק להלכה את הברכה שעל הדלקת נרות שבת הרי היא תקנת גאונים ואין דרכו של רבנו להביא ברכות שאין להן זכר בתלמוד?
גשמי ברכה ירדו בשבת, ובעקבותיהם נשאלה שאלה: אם המטרייה כבר פתוחה, האם מותר להרים אותה מעל הראש? הדבר תלוי בשאלה מתי היא מתחילה להאהיל על האדם.
האזינו להבחנה בין מטרייה המונחת פתוחה לבין מטרייה שמגביהים מעל הראש.
פתיחת מטרייה בשבת כדי להתגונן מן הגשם אסורה משום יצירת אוהל. השאלה מתעוררת כשהמטרייה כבר פתוחה: האם די בכך שצורתה כבר קיימת, או שגם העמדתה מעל האדם יוצרת אוהל?
יש שרצו להתיר להגביה מטרייה פתוחה מעל הראש, מפני שאין פותחים אותה כעת. אולם לדעת רוב הפוסקים, כל עוד המטרייה מונחת ואינה מאהילה, עדיין אין היא בגדר אוהל. כשהאדם מגביה אותה מעליו כדי להגן על עצמו, הוא יוצר אוהל באותה שעה.
מסקנת הדברים
גם במטרייה שכבר הייתה פתוחה אין להשתמש בשבת להגנה מן הגשם. כדי להירטב פחות אפשר להניח על הגוף שקית ניילון.
מדוע רבנו פסק להלכה את הברכה שעל הדלקת נרות שבת הרי היא תקנת גאונים ואין דרכו של רבנו להביא ברכות שאין להן זכר בתלמוד?
האם נכון , שלדעת הרמב"ם, מותר, בשבת- להרטיב נייר טישו, ולנקות את פי הטבעת? זה רשום?
שלום עליכם כבוד הרב,
התחתנתי לפני שנה וחצי כמעט, ולא מזמן עברנו דירה. עתה התחלנו לעשו שבתות בביתנו, אשתי ואני, וברוך ה' אנו חווים בכל שבת כזו הרגשה מיוחדת במינה. שאלתי אליך היא לגבי שירי שבת ושירי קודש בכלל:
1. האם אפשר לשיר גם שירי נשיד בשבת?
2. האם אפשר לשיר שירי שבת גם בלחנים שנכתבו להם בשנים האחרונות? לדוגמה, לשיר את "אדון הכל" בלחן שהלחין אהרון עמרם לציון גולן? (לחן קצבי).
3. האם אפשר לשיר גם "שירות" בשבת?
4. האם אפשר לשיר בשבת שירי קודש תימניים שנכתבו והולחנו בזמננו (שאינם מהדיואן)? סליחה על האריכות ותודה על התייחסותך. בברכה ובהערכה רבהץ
לכבוד מו"ר שליט"א,
בפ"ב מהל' שבת ה"כ ביאר מארי את דעתו שתשובת "רבנו" לחכמי לוניל סי' שג בה מבואר שלדעת "רבנו" אזלינן בתר רובא בפיקוח נפש ודלא כשמואל ביומא פד ע"ב וכתובות טו ע"ב, לא נכתבה ע"י רבנו כלל ובאמת דעת רבנו לפסוק כשמואל דלא אזלינן בתר רובא בפיקוח נפש. זוהי דעת מארי בשיטת רבנו.
1 א יש לי ארון לכלים של פסח (הארון סגור) - האם מותר לשים בנישה שתחתיו תנור ולהכין בו חמץ ?
ב אם אין לי מקום אחר לכלים של פסח?
ג אם כבר שמתי אותם מעל התנור בארון סגור?
2 לגבי שבת - חמין מוכן של קייטרינג (מוכן לאכילה ממש. יש כאלו שאוכלים במקום) - האם מותר לשים על הפלטה בשבת בבוקר? (לפי שלא ברובו נוזל)
1 האם יש איסור משום בונה בשבת לפתוח ולסגור את שולחן האוכל?
2 האם מותר להכניס למדיח כלים בשרי וחלבי יחד?
שלום וברכה לכבוד מארי מה לעשות, לדעת רבנו, אם הרמתי מוקצה בשבת בשגגה? עליי להשליכו מייד? להניחו מייד? מותר לטלטלו עוד כמה דקות? ולמה?
2) מהו פירוש הביטוי "אריסת דברים" שמארי יוסף משתמש בו מידי פעם? ברוך תהיה לעולם תחיה
רציתי לשאול מה זה אומרה אישה צרה? והאם מותר לפתוח בקבוק סגור בשבת?