הליכות בוקר
יורני מורי, מה סדר נטילת ידיים בבוקר? האם מותר להתפלל בחדר שגם ישנים בו?
תודה
לכבוד הרב שלום רב, ברצוני לשאול האם מותר להגיד את ברכת המפיל לאחר כל נוסח קריאת שמע שעל המיטה ?
לפי רבינו, ברכת המפיל לפני ק"ש, אך אם קרא ק"ש לפני כן, מברך המפיל לאחר מכן.
יורני מורי, מה סדר נטילת ידיים בבוקר? האם מותר להתפלל בחדר שגם ישנים בו?
תודה
שלום כבוד הרב בברכת "אתה חונן לאדם דעת..." במוצ"ש אנו אומרים: "כשם שהבדלת בין קודש לחול, כך פדינו והצילנו מכל דבר רע..." מה הוא הקשר בין הדברים? בכבור רב ארמיס
מורנו ורבנו!!! הרב
רציתי לשאול: ידוע שהרב למד בישיבת חברון, האם היו עושים שם בתפילות לחש וחזרה או רק לחש?
ב. אם היה לחש היו תלמידים שלמדו בזמן החזרה?
1) האם ציבור שלא עומדים במודים דרבנן וכולם יושבים ראוי לגעור בהם כי הם נראים כופרים בקב"ה?
2) האם מי שאומר אלוהינו כאשר הוא אינו קורא פס' הוא נושא שם שמים לבטלה?
3) האם מותר להגיד אדני גם כשאני לא קורא פס' והאם אין בזה משום אזכרת השם לבטלה?
4) האם אבותינו בתימן היו אומרים אלוהים ואלוהינו חופשי ורק בארץ השתבשו כולם בגלל האשכנזים?
5) ברמב"ם בפתיחה למשנה תורה כתוב בשם יי אל עולם האם הרמב"ם התכווין שתגיד אדני וגם כל ברכה ברמב"ם כתוב ברוך אתה יי האם הרמב"ם התכווין שתגיד אדני ולא השם? (אני מתכווין לרמב"ם עם נוסחאות מארי קאפח של הוצאת ישיבת אור וישועה)
שלום לכבוד הרב שאלתי את שאלתי במסגרת תגובה לשאלה שבנדון, אך לצערי לא נעניתי ועל כן אני שואל את השאלה במישרין. הרב נשאל ע"י יהודי בשם -- מה עדיף להתפלל ביחידות או להתפלל בבית הכנסת במניין ולהשתתף לאחר מכן בשיעור גמרא קצר. לכאורה אין מקום להתלבט אבל השואל מסביר שעל אף שלכאורה מדובר בבית כנסת אורתודוכסי בפועל זה מניין חפיפניק מאוד או מסורתי. כאב לי מאוד לקרוא את השאלה. על סמך מה השואל הנכבד, שאגב לא הצניע את שמו, ובכך אולי גרם לאנשים שמתפללים שם ומכירים אותו לדעת מה הוא חושב עליהם, מחליט שאנשים אלו הם חפיפניקים מאוד.
בס"ד
שלום וברכה לכבוד הרב,
את ברכת השכיבנו בתפילת ערבית של חול אנו נוהגים לחתום, כפי סדר התפילות של רבנו "בא"י המולך בכבודו חי וקיים תמיד, ימלוך לעולם ועד אמן".
לעיתים במניין התימני בו אני מתפלל, עולה חזן שמסיים "בא"י שומר עמו ישראל לעד אמן" וישר עובר לחצי קדיש.
במקרה כזה, האם מותר לחתום כמו החזן "בא"י שומר עמו ישראל לעד אמן" וללא המשך הברכה?
בתודה מראש, ינון.
הנוסח לשם ייחוד שלפני כל תפילה לא ברור ואפילו אנשים עלולים לחשוב שהקב"ה והשכינה הם שני רשויות חס ושלום. אם יוכל כבוד הרב להסביר את נוסח "לשם ייחוד" לפשוטי עם כמוני
שלום כבוד הרב,
1. האם במניין מצומצם (10 מתפללים בלבד), רשאי אדם נוסף, מלבד השליח ציבור, לומר קדיש במקביל לשליח ציבור (למשל אם שניהם באבלות תוך שנה), או שמא חייבים מינימום תשעה עונים אמן ולכן רק אחד יכול לומר?
2. במניין בו אני מתפלל (נוסח תימן - בלאדי) נהוג להתפלל מנחה וערבית סמוכות (פער של כ - 13 דקות בין תפילה לתפילה) ואין נוהגים לומר תחנון ועלינו לשבח לאחר תפילת המנחה, אלא 2 מזמורי תהילים וקדיש. ברצוני לדעת, מהו הטעם לאי אמירת עלינו לשבח לאחר מנחה?
תודה וכל טוב.
שלום רב לרב
א.המאחר לתפילת ערבית מ ו ק ד מ ת ,המצטרף לעמידה קודם שיקרא ק"ש, האם עדיף / מותר שאת השלמת ק"ש (וברכותיה ),יאמר רק בזמנה לאחר השקיעה?
ב.המאחר לתפילה ,או שלא עמד בקצב התפילה המהיר של הש"צ, האם לכשיגיע לקדושת יוצר / ובא לציון, יאמר "קדושת ה' וכו, או "קדוש , קדוש" שהרי הוא מתפלל בציבור?
ג. ראית באינטרנט קובץ ובו מובאות 300 תשובות של הרב קאפח זצ"ל (ע"י משה צוריאל) האם נתן לסמוך על הכתוב בהן , שאכן אלו דברין של הרב?
בתודה ובברכה
שלום שאלתי היא כזאת
כשאני מתפלל ומגיע זמן התחנון כשאומרים את הוידוי אני משתדל לכוון במה שאני אומר חטאנו... עוינו וכו' ואני נזכר ומצר על החטאים שעשיתי אך רוב הציבור אינם עושים כן... (או שעושים מהר יותר או שאין להם רבות על מה להתחרט אם נשפוט לזכות) ומסימים הוידוי מאוד מהר יחסית אלי וכבר מגיעים אל אמירת י"ג מידות... שאלתי היא האם עדיף לכוון טוב בוידוי ולהפסיד אמירת י"ג מידות או שמא לומר וידוי חטוף והעיקר להגיד י"ג מידות עם הציבור אפילו שבהן אני דווקא לא יודע לכוון כלל??
ההוצאה חדשה של סידור הרמב"ם מהווה תמורה רוחנית לימודית חינוכית חיובית ומאידך מהווה שאלה הלכתית חשובה הלכה למעשה המצריכה להימלך בתלמידי חכמים.
בס"ד שלום, כבוד הרב
1. אני אשכנזי שמתפלל במניין ספרדי בשחרית (יותר קל לי להתאים את עצמי לקצב בתפילה הספרדית). האם יש אפשרות להשלים ללמוד ביו ישתבח לקדיש (במידה והספקתי)? (גם ככה אני חריג באופן אמירת פסוקי דזמרא ואני מבין שזה בעייתי.)
2. האם ניתן להשלים בין סיום 18 לחזרת הש"צ? האם יש הבדל בין לימוד להשלמת פסוקי דזמרא? האם זה אותו דין לגבי כל אותם מקומות עם ההשהיה (לדוג': אחרי תחנון בשני/חמישי)
תודה רבה ויישר כוח!