סדרת שיעורי הרב יוסף קאפח זצ"ל על הספר גן השכלים אשר חיבר רבינו נתנאל בירב פיומי ונוסף עליו ספר המעלות לדרגת ימות המשיח.
בשיעורים אשר יצאו בדיסקים על ידי מכון מש"ה מוסיף הרה"ג יוסף קאפח זצ"ל רקע לנלמד ומרחיב בהסבר רחב ממה שכתב בהערותיו על הספר. הלימוד חי קולח ומעניין, וגם השואלים מוסיפים עניין וידע בחומר הנלמד. הרב מדבר עברית בהיגוי תימני, ולפעמים עברית בהיגוי ספרדי.
ההקלטה באדיבות יחיאל קרואני. הפקה וניהול: שלמה חמדי. עריכה: איתמר כהן.
תכנים לקריאה נוספת
מסילת ישרים - פרק ג - בבאור חלקי הזהירות 06
השיעור הועבר בבית הכנסת שערי ציון יד בנימין
שמירה על מסורת יהודי תימן
כבוד הרב רצון ערוסי
בוקר טוב ושבוע טוב,
רוח הקודש
לכבוד הרב הרמב"ם במורה נבוכים חלק ב פרק מה מתאר את מדרגות הנבואה ורוה"ק. ישנה מדרגה ב שהיא מדרגת המדברים ברוה"ק כדוד המלך, שלמה ודניאל.
1. האם מדרגה זאת זהה למה שאמרו חז"ל בבבא בתרא יב שנבואה ניתנה לחכמים?
2. האם במדרגה זאת יכולות להיות טעויות?
3. האם הדברים שאומרים אותם האנשים שהגיעו למדרגה זאת נאמרים מחכמתם? האם דוד המלך יכל לכתוב בתהלים דבר שהוא בעצמו לא יודע? האם יש קשר כלשהו בין חכמתו ורגשותיו של המדבר לבין דבריו או שזה דבר ה' נטו? נביא למשל מעביר חזיון שהוא דבר ה' ללא קשר לחכמתו או לרגשותיו
היש משמעות אמונית לבחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית?
האם יש משמעות אמונית לבחירתו של דונלד טראמפ כנשיא ארה"ב, הן ברמה האישית והן ברמה המערכתית שזה היה בניגוד לתחזיות של הסקרים?
תשובה: אין אנו יודעים מיהו באמת דונלד טראמפ, בשלב זה הצהרות כמו כל פוליטיקאי וצריך לראות את זה במבחן המעשה ולא במבחן ההצהרות.
אנחנו רק יודעים מי היו קודמיו והם בעוונותינו המרובים למרות חיוכיהם השתמשו ביחסם לארץ ולמדינה ולמנהיגים בשיטת הגזר והמקל שיש בו גם סיכון מדיני. וכן הסתובבו מסביבם יהודים שאינם אמונים על דרך ה' ועל י"ג עיקרי האמונה ותמיכתם במדינה נובעת מאג'נדה שאין הרוב תומך בה, ואני זהיר ונקי בלשוני ומדבר באיפוק רב.
סתם שאלה כדי להבין ולדעת
שלום כבוד הרב:
אנחנו שלושה חברים שניים מאיתנו חברים מילדות והאחד היכרנו לפני 10 שנים.
כשהכרנו אותו אביו נפטר וכדרך עולם שומרים 11-12 חודש ובשנה הזאת הוא היתחזק ולמד ממש חזר בתשובה שלמה ואמיתית ותמיד נשאר חבר טוב ועוזר ואוהב ואפילו מנסה להחזיר אותנו בתשובה בדרך שהוא מזמין אותנו לשעורי תורה ותמיד היינו הולכים איתו בהתחלה בגלל השתיה והכיבוד שהיה כל ערב כזה .ולא מזמן הוא קיבל תעודה מהרבנות משהוא יורה יורה
מזה היורה הזה סלח לי על הבורות והאמת גם אני רוצה לחזור בתשובה ואני לא יודע איך.
ואם אני אחזיק מעמד כבוד הרב תן לי תשובה מהר כל מה שתגיד אני מוכן לקבל עלי בלי נדר
היחס הראוי לגמול
בהקדמה לפירוש המשניות כותב הרמב"ם: "ונאמין בכל מה שנעשה... שהיא מצוה, שעליה נקוה גמול מאת ה' לפי ששמענו לדברי הנביא שמצות עשה לשמוע לדבריו..." ואת דברי אנטגנוס במשנה באבות: "... אלא הוו כעבדים המשמשין את הרב על מנת שלא לקבל פרס..." הרמב"ם פירש "רצה בזה שיהו עובדים מאהבה"
א. האם החילוק בין המקורות (שבאחד הרמב"ם מעודד ציפייה לגמול ובאחר הוא מסתייג ממנה) זו השאלה האם הגמול הוא בדין/זכות/שכר או שמא בתורת חסד/הטבה/פרס?
ב. אם כן, הרמב"ם היה צריך לפרש באבות "רצה בזה שיהו עובדים בשביל השכר ולא בשביל הפרס"
יסודי התורה
לכבוד הרב
שלום וברכה!
יסודי התורה
1. רבנו בהלכות יסודי התורה פרק א,יא כותב:"וכך אמרו חכמים אין למעלה לא ישיבה ולא עמידה ולא עורף ולא עיפוי". מהי כוונת רבנו באומרו עורף ועיפוי?
2. רבנו בהלכות יסודי התורה פרק ב, א-ב כותב שיש מצוה ליראה מה' ויראה זו היא רוממותו, ואילו בהל' תשובה פרק י,א-ב כותב רבנו שלא ראוי לעבוד את ה' מיראה, ושם כותב מארי שאין אצל רבנו יראת רוממות,
א. לכאורה לא מובנים לי דברי מארי ע"פ הכתוב בפרק ב'.
ב. כיצד יובנו דברי רבנו בפב' שרואה במצוה ביראה מול דבריו שלא ראוי לעבוד את ה' מיראה?
תודה רבה וכל טוב.